top of page
 • Joacim Petersson

MicroStrategy – inlägg 27 typ, köp eller sälj?

Tror man på ett högre Bitcoin-pris och att MicroStrategys vanliga affärer inom Business Intelligence fortsätter som tidigare så är deras aktie ett riktigt kap på lång sikt.


Först lite fakta, sedan riskerna, uppsidan och en sammanfattning.


Lite fakta

 • MicroStrategy äger 129.218 Bitcoin inköpta till ett snittpris på $30.688, totalt värde idag $3,9 miljarder (vid BTC $30.000)

 • Totalt 4 lån på $2.4 miljarder, motsvarande 60% av dagens värde av Bitcoin, resterande är köpta med eget kapital

 • Räntekostnad för lånen $40 miljoner per år

 • Kassaflöde från verksamheten: Q1 $43 miljoner, för hela 2021 $93 miljoner

 • Idag finns det 11,3 miljoner aktier i bolaget vilket ger 0,0114 Bitcoin per aktie

 • Aktiepriset idag $200 = 0,006943 BTC

 • 2,2 miljoner aktier, ca 20%, är kortade

 • Två av lånen kan betalas tillbaka med kontanter och/eller aktier, MicroStrategy bestämmer. Det första lånet ska betalas tillbaka senast dec 2025 och kan max ge en utspädning på 1,6 miljoner aktier, det andra lånet februari 2027 med en maximal utspädning på 0,75 miljoner aktier

 • Lånet med Bitcoin som säkerhet är minst, $205 miljoner, återbetalning 2025

 • Fjärde lånet på $500 miljoner har inga villkor och ska betalas tillbaka med pengar 2028

När vi närmar oss återbetalning av lånen så finns det tre alternativ för MicroStrategy:

 • Ta ett nytt lån som man betalar tillbaka det ursprungliga med

 • Betala tillbaka med aktier och späda ut värdet på bolaget för alla befintliga aktieägare

 • Sälja Bitcoin och betala tillbaka med kontanter

Min gissning är att ovan är deras prioriteringsordning men det beror ju på idag tre okända faktorer: aktiepriset, Bitcoin-priset och tillgången till kapital.


Riskerna

 • Om Bitcoin går mot $1 så kommer MicroStrategy att falla snabbare

 • Två av lånen på totalt $1,7 miljarder innehåller okända villkor då låntagarna kan kräva tillbaka pengarna

 • Att deras verksamhet börjar gå dåligt och slutar generera positiva kassaflöden så att räntorna inte kan betalas

 • Volatiliteten i MicroStrategy kommer nästan säkert att vara högre än i Bitcoins, dels beroende på företagsspecifika händelser, dels följa aktiemarknaden i stort

Texten som finns kring villkoren är: “upon the occurrence of certain events that constitute a fundamental change” (från bl.a. press releasen 2020-12-11). Här är det fritt för spekulationer men säkert något kring kassaflöden och aktiepriset. Hade vi varit närma att villkoren skulle gälla så hade ledningen varit tvungen att berätta.


Det finns en liten sannolikhet att vi kommer att se ett ras i aktien även med ett stabilt Bitcoin-pris så att villkoren för att tvingas betala tillbaka lånet faller ut:

 • aktiemarknaden rasar

 • en attack mot MicroStrategy, ungefär som mot Luna/UST. Korta aktien i stor omfattning och hoppas på att där uppstår en negativ spiral som gör att många säljer och sedan köpa tillbaka aktien när den är riktig låg, typ $10

Idag är knappt 20% av aktierna kortad men nivån är stabil sedan de tog sina lån i december 2020.

Från koyfin.com


Det stora hoppet i kortningen rapporterades den 24 december 2020 och priset på aktien var då ca $350, totalt kortades 1,5 miljoner aktier kring det priset. När aktiepriset gjorde sin topp 9 februari 2021 så var den totala förlusten för dessa aktier $1,1 miljarder utan att någon stängde sina positioner. Skulle man stänga kortningen idag så är vinsten ca 50%.


Jag är nästan helt säker på att de kortade aktierna är en del av en långsiktig strategi av de som tog lånen, antagligen som en hedge/försäkring mot investeringen som minskar risken. Har dock inte förmågan att se igenom hur affären ser ut men innehåller nog lånen, kortning av aktien, optioner och Bitcoin.


Just nu verkar det inte pågå någon systematisk kortning av aktien utan raset beror nog på allmän riskreducering.


Uppsidan

I takt med att Bitcoin-priset går upp så kommer låneskulden i förhållande till värdet av deras Bitcoin att gå mot nästan 0 och i det läget så kommer ju en aktie i MicroStrategy minst att vara värd antalet Bitcoin per aktie.

Om Bitcoin står i över $100.000 när första lånet ska betalas tillbaka 2025 så kommer MicroStrategy inte att ha några problem att låna pengar, det egna kapitalet kommer att vara >80% av Bitcoins värde så risken att låna ut till dem är väldigt låg.


Detta innebär att det inte kommer att ske någon utspädning av antalet aktier, inte 2025 och inte senare så en aktie kommer att värderas nära 0,0114 Bitcoin. Idag värderas en aktie till 0,006943 BTC så vi kan förvänta oss att MicroStrategy går upp 65% mer än Bitcoin.

Close the gap?


Sedan finns det ju fler uppsidor i MicroStrategy när (om …) Bitcoin-priset går upp:

 • köpa fler Bitcoin med hjälp av kassaflödet

 • öka antalet Bitcoin genom fler lån

 • få avkastning på sina Bitcoin

Skulle ju bli extremt förvånad om Michael Saylor bara slutar med sin aggressiva men förhållandevis lågrisk-strategi kring Bitcoin.


Sammanfattning

För mej är den största risken kanske den mest osannolika, en kollaps på aktiemarknaden i närtid och att Bitcoin-priset följer med ner. MicroStrategy måste sälja sina Bitcoin och blir åter ett ”vanligt” bolag men med en låg värdering. När sedan Bitcoin-priset vänder upp så blir min smarta plan att göra 1 Bitcoin till 1,5 i stället att jag står där med 0,01 Bitcoin.


Och orkar jag med mer volatilitet? Sedan finns ju faktorn att det kan bli en eftersläpning i aktiepriset, jag ser dagligen exempel på undervärderade guldbolag som varit det i ett årtionde.


Som balans till ovan finns en okänd faktor: de som äger lånen tror på Bitcoin. Det är ju inte säkert att de utnyttjar sin rätt att få tillbaka sina pengar.


Jag är sugen men tveksam, bränd av senaste årets berg-och-dalbana i priset på ”Bitcoin-aktierna”. Samtidigt så ekar Mark Cuban i mitt huvud: ”No balls, no gains”.


Som vanligt om jag gör det: en lång plan på ca ett kvartal, lite varje vecka utan att titta på priset.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page