top of page
 • Joacim Petersson

NFT – mycket mer än JPGs

Av en slump så tog jag tag i att försöka förstå mångas entusiasm för NFT, Non Fungible Tokens, det vill säga att varje token är unik i motsats till exempelvis Bitcoin eller vanliga pengar där varje sedel är fullt utbytbara med varandra.


Jag börjar med en sammanfattning:

 • NFT är intressant!

 • NFT är här för att stanna, är en del av digitaliseringen av världen vi är mitt upp i

 • NFT och DID, Decentraliserade ID står varandra riktigt när och är ibland utbytbara begrepp

 • Många användningsområden som nämns är ”the usual suspects” från tiden då ”blockkedjor” skulle lösa alla världens problem

 • Vem som blir ledande i utvecklingen är viktigt – megaföretagen ställt mot decentraliserade alternativ

 • Precis som DeFi så är investeringar i NFT inget för mej, risken är på tok för hög och mycket av dagens NFT kommer med all säkerhet gå mot $0

Raoul Pal på RealVision har ju länge varit en stor entusiast av NFT och förra veckan så släppte han en diskussion med den anonyme NFT-evangelisten Punk 6529. Min gissning är att Punk 6529 är typ 57 år och han berättade att han är New Yorker, har en bred erfarenhet från många industrier och finans, konstälskare och Bitcoiner sedan 2011.

Marbled Sky av Jonathan Byrer, pris 0,24 ETH på OpenSea.io


Inledningen på det långa samtalet, drygt två timmar, var riktigt tankeväckande och en fri tolkning av det Punk 6529 sa är:


”Det finns miljontals register och databaser i världen och alla har en har en sak gemensamt: någon är ansvariga för att de uppdateras. Alla databaser utom en, Bitcoin. Den databasen borde ju rimligtvis ha ett stort värde”.


En ny vinkling för mej och tre andra tankar dyker upp när jag ser Bitcoin på detta sätt:

 • Kvalitén på alla andra databaser är lägre än Bitcoins. Alla databaser innehåller felaktigheter (fel data, dubbletter, försenade uppdateringar osv) medan Bitcoins alltid är 100% korrekt

 • Säkerhet. Alla databaser går att hack. Inte Bitcoins, idag är det i praktiken omöjligt

 • Användningsområde för en sådan unik databas. Som Bitcoin-maximalist så säger jag allt med värde, i lager byggt på Bitcoin. För Layer2, 3 osv. så är där en strid just nu mot många plagiat av Bitcoin och kanske, kanske så är något av dem bättre än Bitcoin men troligtvis inte.

Som om jag inte var bullish på Bitcoin tidigare 😊.


I en värld av oenighet så finns det ju faktiskt vissa saker alla är överens om och en sådan punkt är ju att vi är mitt upp i en digitalisering av världen. Starten var 1925 då transistorn uppfanns, sedan 30 år så har vi ju Internet för alla och just nu håller vi på att omvandla de manuella rutinerna vi ”datoriserade” (tänk bank …) till tjänster som har ett digitalt ursprung.


Digitaliseringen genomsyrar väldigt många områden, från det enkla som böcker till det svåra som pengar. Ett av områdena vi har framför oss är ”ägande”, att man med hjälp av något digitalt kan bevisa vårt ägande av huset, bilen, aktien, patentet, koden till appen osv. som idag lever i någon typ av kvasi-värld där tredje part ansvarar för databasen och där mitt ”bevis” för ägandet i de flesta fallen är ett papper eller utskrift från databasen.


Om några år (10?) så kommer beviset att du äger något att vara en NFT, eller med ett annat begrepp som jag skrivit om tidigare DID, digitala ID. En DID är något som vem som helst kan skapa och koppla till vilket unikt objekt som helst, person-ID såklart där man får det verifierat av t.ex. Skatteverket genom någon typ av sigill och ID:et kopplar man sen till ”allt”: utbildningsbevis, sjukjournaler, äganderegistreringar, osv. Din cykel kommer såklart att ha en DID så när man säljer den så får köpare överta cykelns DID, dels för att kunna bevisa att man äger den, dels få tillgång till cykelns historia med köpta service och egna förbättringar.


Det händer mycket på DID-området och en standard som har sina grund i Bitcoin har i ett första steg godkänts av stiftelsen som standardisera Internet. Jag tror att Microsoft har börjat rulla ut det bland en del av sina kunder och Jack Dorsey och Block är på det också.


När jag tänker på användningsområdena som DID i stället för NFT så känner jag en stor entusiasm, skulle tänka mej att det är ”The bored apes” ”fel” att jag förknippar NFT med JPG.

Amen, rätt coola tycker jag de är men inte för 3 miljoner kronor, gick rätt bra att högerklicka och spara ändå


När fysiska och immateriella tillgångar som patent och kod får en unika identifierar och blir representerad digitala så öppnar sig en ny effektivare värld där ny värden frigörs. Man kommer att kunna köp och sälja dem på ett sätt som inte går idag och man kommer att kunna använda betydligt mycket mer som säkerheter för lån, en riktig game changer för världens ekonomiska utveckling.


Värdet och kvalitén på en mängd saker kommer att öka när man har unika DID på minsta pryl; som att säkert veta ursprung på samtliga ingående detaljer i din nyinköpta 2003 års Porsche 911 Turbo, att medicinen är äkta, att fryskedjan inte varit bruten på fisken du köper osv.


Det finns med stor säkerhet många fler områden som vi inte tänker på idag där man genom att digitalisera ägandet kan skapa nya värden. En grupp som oftast nämns är biljetter och bokningar. Ta exemplet att du långt i förväg bokar och betalar för tre nätter på ett hotell i Monaco och så visar det sig det är F1-helg och du inte är intresserad av F1. Kan du då sälja hotellnätterna med vinst så gör du säkert det och alla blir nöjda.


Sedan har vi den nya digitala världen som håller på att växa fram i form av Metaverses, AR och VR, dels som något helt nytt, dels som en brygga mellan den digitala och fysiskas världen.


Punk 6529 tar upp telefonen som ett sådant exempel där vi på några år gått från fast telefoni till mobil vidare till videosamtal och vi nu står på gränsen till AR-samtal. Den positiva känslan vi kommer att uppleva gör att ingen kommer tveka att använda AR - ett första steg in i Metaverse för många.


När man väl har tagit steget in Metaverse öppnar det ju upp sig en helt ny värld där ett av områdena är just ägandet av unika digitala ”saker”. Att få en ”äkta” digital Rolex som du kan flexa med i Metaverse när du köper en IRL känns ju inte så konstigt.


Samtalet med Punk 6529 har en lång passage kring Metaverse och att det är en riktigt viktigt att dessa är DAO, inte Facebooks eller något annat megabolag. Skulle bolagen äga Metaverse så är övervakningssamhället komplett, de skulle veta allt vi gör då mycket vi gör IRL idag över en längre tidsperiod kommer att flytta in i Metaverse: shoppa, evenemang, ”resa” osv. Punk 6529 tar vid ett flertal tillfälle upp att NFTer är vägen in digitaliseringen och att vi genom att få ett stort genombrott nu av att äga och använda NFTer kan lägga grunden till en decentraliserad värld.


De områdena det skrivs mest om kring NFTer idag är musik, konst, gaming, varumärken och idrottslag, alla med sin egen lilla tvist men med en gemensam nämnare: de samlar personer med samma intresse och NFT fungerar som plattformen.


Istället för att skapa en fanclub på nätet med hemsidor, nyhetsbrev och forum så är NFT kittet i fancluben. Genom att köpa den begränsade upplagan av den nya låten så släpps du in en gemenskap där din privata nyckel öppnar dörrar till exklusiva club rooms, köpa unika merchs, förtur till biljetter, air drops av NFTer osv. Ungefär som Bored Apes Yacht Club och Gucci fungerar och IFK Göteborg försöker starta upp.


För andra varumärken där man vill få bättre vägar till sina trogna kunder finns många möjligheter med NFT. Skaffa din första NFT genom att scanna streckkoden på Coca Cola-burken och ge NFTen tillgång till din GPS-data och push notiser. En vecka senare när du passerar en kiosk plingar det till i telefonen med ett meddelande att du får 50% rabatt på Cola om du handlar den i kiosken du passerade. Och glöm inte att scanna QR-koden, när du har 10 NFTer i din samling så kan du hämta en keps.


Gaming och NFTer har det skrivits mycket om genom åren men jag vet inte om det är nära eller det är en dragkamp mellan utvecklingsbolagen och decentraliserade alternativ. Det känns ju oundvikligt att hela gaming-världen blir digital med ägande av sin karaktärer och vinsterna i Bitcoin.


Konsten är det området inom NFT som fått mest uppmärksamhet och experimenterandet är i full gång, både av konstnärer och ”konstälskare”. För konstnären finns det två stora uppsidor: en global marknad som tidigare var helt omöjlig nå och möjligheter att tjäna pengar på vidareförsäljningar. För den konstintresserade så kokar mycket ner till en enda punkt, är digital konst samma som en vanlig målning?


Tja, varför inte? För en person som lever stora delar av sitt liv med TikTok och Reddit, eller i WoW, så funkar det säkert helt utmärkt eller ser man ett stort värde i att ha en Andy Warhol på väggen hemma så vill man säkert ha en Mike Winkelmann, aka Beeple som man kan hänga upp i sitt digitala galleri i Decentraland.

Beeples "Everydays", en bild varje dag sedan 2007, såld för $69,3 miljoner på Christie’s


Ett företag som lyckas kombinera många av delarna ovan är Time Magazine. De frigör immateriellt värde genom att sälja omslag som NFT, man får rabatt när man prenumerera på Time när man köpt en NFT, de samarbetar med konstnärer för nya NFT, de har samlat ihop en community på 20.000 personer på Discord, kör frekvent Twitter Spaces osv. De håller helt enkelt på att transformera sitt 100 år gamla mediahus för en digital värld där ordet ”Trust” står i centrum.


Min inställning till NFT har varit samma som no-coiners har till Bitcoin, jag har ”förblindats” av avarterna och inte förstått det grundläggande fenomenet och satt det i rätt perspektiv.


NFT är som ett samlingsbegrepp för många olika utvecklingar som ibland hänger ihop, ibland inte. Den ena delen som är mer ”teknisk” som jag hellre kallar DID och är en utveckling av uppfinningen Bitcoin medan i den andra delen så fungerar NFT mer som kittet i samhällsutveckling där vi går från fysiska ”stammar” till digitala, från att träffas i fotoklubbar i en källarlokal till att sitta och kolla på snygga bilder tillsammans på Discord.


Experimenterandet är såklart i full gång och om 10 år så vet vi om en Punk-JPG har ett värde och om Ethereum har lyckats med sin transferering till ETH 2.0 eller Bitcoin sakta men säkert tar över NFT-världen också.

Punk 6529


Vi får väl se, kanske blir en NFT från OpenSea i utbildningssyfte …


Så otroligt mycket utveckling som pågår just nu som bygger på uppfinningen Bitcoin:

 • Ett nytt system för pengar

 • Ett globalt nytt betalningssystem

 • Transformering av energimarknaden

 • Utveckling av finansmarknaderna med digitalt ägandeskap (NFT, DID, Security tokens) och handelsplatser (DEX och DeFi)

 • Transformering av många branscher som media, kultur, konsumentprodukter,

 • ...

där samtliga punkter bryter ner i nästan oändligt många olika viktiga delat. Globalt och till stora delar decentralicerat där vem som helst får vara med utan tillstånd, både som utvecklare eller användare.


Märkligt att det ibland dyker upp tvivel om att uppfinningen Bitcoin ska bli något.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page