top of page
  • Joacim Petersson

On-chain hopium

Uppdaterat: 24 apr. 2022

Som ni kanske märkt är jag förtjust i on-chain analys av Bitcoin, från min enkla när jag tittar på hur många coins som inte rört sig på ett år till Glassnodes avancerande analyser. I veckorapporten de skickade ut i tisdags och som Checkmate går igenom på Youtube så beskriver han tre punkter som han tror är sannolika:

  1. Vi är i en bear market sedan förra våren (och att vi därmed gjorde ett all time high i en bear market)

  2. Vi har haft fasen då många ger upp, både traders och delar av hodlers, ”capitulation event” precis som t.ex. mars 2020 då priset rasade med 60% på några dagar men

  3. Där finns en helt ny uppsättning hodlers som köper vilket gjort att vi inte sett något riktigt ras ner mot $20-30k

Stämmer ovan så är det ju bra nyheter!


Nästan alla som vill sälja har gjort det, det finns nya hodlers som köper Bitcoin när priset går ner och vi väntar bara på någon trigger för att priset ska börja gå upp igen.

On-chain analys utgår från det som händer på blockkedjan och syftar precis som teknisk analys (TA) till att hitta historiska mönster för att gissa framtiden. I TA av aktier så har man i princip två datasätt man använder, pris och handelsvolym medan man i Bitcoin on-chain analys har pris, UTXO, adresser, hash rate, m.m.


UTXO, Unspent Transaction Output, är centralt i Bitcoin då det är detta som är blockkedjan är uppbyggd av.


I stället för att räkna fram ett saldo i din wallet som man gör på bankkontot; ingående balans plus insättningar minus uttag så fungerar Bitcoin som mynt i din plånbok. Du har en UTXO med 1 BTC i din wallet och när du ska skicka 0,25 BTC till Alice så ger du henne hela UTXO och så skickar hon tillbaka en ny UTXO med 0,75 BTC, Alice har en andra nya UTXO med 0,25 BTC och den ursprungliga UTXO är borta.


Tittar du noga i din wallet eller Ledger så kan du hitta hur många UTXO du har för nå upp till ditt saldo och bland inställningarna så kan du ställa in hur du väljer UTXO när du ska skicka. I min Green Wallet kan man dessutom sätta labels på UTXO så att man t.ex. kan hålla redan på vilka som har sitt ursprung på en börs med KYC vilket kanske kan bli viktigt i framtiden.


Varje UTXO har bland annat en tidsstämpel och adressinformation och när du kombinerar detta med priset för tidpunkten så har man grunden för on-chain analys.


Just nu finns det 82.866,000 UTXO i blockkedjan och bilden nedan visar när dessa skapades.

och antalet BTC i dessa UTXO fördelat per år.

Coinbase är de Bitcoin som skapas i ett nytt block så de orangea staplarna är Bitcoin som aldrig rört sig

Summerar du värdet av alla UTXO som skapats för ett år sedan eller tidigare så får man 12,17 miljoner BTC, dvs drygt 12 miljoner Bitcoin har inte rört sig på senaste året.

Glassnodes analyserna är uppdelade på tre nivåer; T1 som alla kan se, T2 och T3 som kostar $29 respektive $799 per månad. Som tur är så delar de frikostigt med sig av T2 & T3 på Twitter, i rapporter och på Youtube och jag har inget konto så nedan bygger på det jag uppfattat från deras fria material:

  • De grupper adresser till ”enteties” som då blir som ett samlingsbegrepp på börser, fonder, företag osv och på storleken på adresserna från whales till shrimps

  • De grupperar adresser som long term holders när en adress inte minskat sitt saldo på 5 månader, övriga är short term holders. 5 månaders-gränsen kommer från analys av historiska data.

Sen bygger man väldigt många rapporter och deras senaste veckobrev fokuserar på ”realized price”, dvs vad var priset när UTXO skapades. Idag är realized price för alla UTXO ca $24,5k och det kan såklart brytas ner på många olika sätt: utveckling över tid, volym per prisnivå, long term holders vs short term, hur mycket ligger på plus osv.


Grafen nedan visar en ögonblicksbild av alla UTXO den 18 april, x-axeln vid vilket pris de skapades och y-axeln antal BTC uppdelade på Long Term Holders (LTH, blått), Short Term Holders (STH, rött) och exchanges.

Ungefär 30% av UTXO ligger på minus och de är jämnt fördelade mellan LTH och STH. LTH köpte sina UTXO innan ATH i början av november och STH på vägen ner.


Det är ju nu 3 månader sedan priset var över $50k så sannolikheten är stor att de UTXO skapades när priset var >$50k och är STH kommer att övergå till LTH, finns nog ingen trader som köpte på >$50k som inte sålt. Gäller såklart LTH också, har man varit med om 50% prisdropp så har man bestämt sig för att hodla.


Tittar man vidare på utvecklingen över tid av UTXO som ligger på minus, det vill säga priset var lägre den dagen än när de skapades och delar upp dem på LTH och STH så får man bilden nedan.

Jag tror bilden ovan är anledningen till att Checkmate säger att vi är i en björnmarknad, antalet UTXO som ligger minus började växa igen efter ATH för ett år sedan. Vid björnmarknaderna 2018 och 2020 så låg drygt 50% av alla UTXO med förlust mot dagens 30%, så ingen alarmerande hög nivå idag.


Om vi glömmer SHT, de har ju redan sålt och tittar på LTH så blir det riktigt intressant.


I bilden nedan så visar den blå linjen hur realized cap, det vill säga antal * pris utvecklats över tid för LTH. Den blå ytan visar 30 dagars förändring av LTH realized cap, ovanför 0-linjen på sekundära y-axeln så har realized cap ökat eller som nu minskat och det på ett sätt som aldrig hänt innan.

Minskningen av LTH realized cap kan bara ske på tre sätt:

  • Stora volymer UTXO passerar 5 månaders-gränsen med ett lägre pris än alla befintliga LTH UTXO. Är inte möjligt med den prisutvecklingen vi har haft senaste månaderna

  • LTH adderar till sina adresser med UTXO med lägre pris än deras tidigare snitt (adressen är klassad som LTH för det har aldrig sålt). Är möjligt men inte troligt

  • LTH med ett snittpris betydligt över dagens snitt på $14,6k säljer, det vill säga de kapitulerar

Så det mest troliga är att många LTH har sålt, precis som de gjorde under björnmarknaderna 2018 och 2020. Det vi inte vet är om de är färdiga med säljandet och nu blir jag riktigt sugen på att kunna följa detta men det kostar $799 per månad …


Nu visar ju on-chain bara en del av det som händer, dag-för-dag priset styrs ju av det som händer på spott-börserna och terminerna. Men det ser intressant ut på börserna också, antal Bitcoin minskar hela tiden (och blir en del av on-chain analysen) och terminerna är ”tysta” sedan i höstas.

Denna gången så är Coinbase börsen


Räntan på PERP-terminerna, terminerna som saknar lösendatum, har varit en bra indikator om marknaden är "het" bland stora traders som banker och hedgefonder. När de varit aktiva så har priset på terminerna lett spott-priset men efter ATH i november så är det tvärtom.


Innan och kring ATH så kostade det mycket i ränta att gå lång med PERP-terminer. OI = open interest och räntan är ett vägt genomsnitt för alla börser.


Förra veckan så påbörjade jag ju en liten justering av vår exponering mot Bitcoin-priset. Tanken var att skala bort 10-15% över en månad och första veckan är avklarad, sålde BTC terminer och optioner i miners. Denna vecka har det blivit paus … analyser som ovan och en lugnare finansmarknad gör att det dyker upp tvivel … vi får väl se om jag fortsätter … Nyttigt men svårt att göra något som går emot det man tror långsiktigt …

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page