top of page
  • Joacim Petersson

Price is a liar

Där finns två principiella sätt att titta på ett marknadspris och det underliggande (subjektiva) värdet:

  • Priset är alltid rätt och all information om förväntad framtida utveckling finns vid varje tillfälle i aktuellt pris

  • Priset varierar i förhållande till värdet, ibland är priset för högt, ibland för lågt men på sikt så justeras det så att värdet och pris är samma

Tror man att den första punkten är sann så är (nog) teknisk analys det enda sättet att investera, information om allt som berör investeringen rör sig i repeterbara mönster och om man ligger i nedre delen av trendkanal så är sannolikheten hög att priset ska gå upp. Eller någon annan metod som att priset går upp (eller ner) i 3 eller 5 vågor som förespråkarna av Elliot waves ser.


Jag tror att andra punkten är sann vilket rubriken speglar. Rubriken kommer från en hashtag på Bitcoin-twitter som Mark Yusko använt under många år där han menar att den underliggande utvecklingen av uppfinningen Bitcoin (eller var det en upptäckt?) inte speglas i priset. Mark är i 50-års åldern och framgångsrik investerar med sitt Morgan Creek Capital där bland annat Pomp startade sin finanskarriär, som blev Bitcoiner tidigt, typ 2013. För tillfället så har han tonat ner sin profil, vet inte riktigt varför, han kanske helt enkelt tröttnade på att synas i TV, poddar, Twitter och annan media så fort ordet Bitcoin dök upp.

Från Knut Svanholms Twitter


Alternativ rubrik till ”Price is a liar” skulle kunna var ”All Bitcoin needs is time” som andas samma sak, det sker så mycket i Bitcoin-världen så Bitcoin kommer över tid att bli viktigare för oss än internet – ”The internet of value” – vilket är 10-potenser viktigare för oss än dagens internet med media, shopping och sociala kontakter.


Tre av orsakerna till att uttrycken ”Price is a liar” och ”All Bitcoin needs is time” är sanna för Bitcoin är

  1. Bitcoin är riktigt svårt att förstå – hur kan digitalt begränsad information ha värde? Det blir ju inte enklare när informationen om ägandet av värdet finns i något så abstrakt som ett globalt decentraliserat koncensussystem, tekniskt implementerar genom kod på internet genom ett protokoll utan ledare – ”rules without a ruler” – detta tar tid att förstå

  2. Forskning, utvecklingen och implementering av tillämpningar som bygger på upptäckten Bitcoin är oöverskådlig både inom ”teknik” och geografi, där ”tekniken” många gånger är fundamentalt disruptiv till hur vi organiserar dagens samhälle inom stat, företag och personlig integritet och sker över i stort sett hela jorden samtidigt

  3. Adoptionen av Bitcoin och tillämpningarna sker i exponentiell takt med olika fokus hos olika grupper i olika geografier

Ovan skapar stor förvirring hos de som inte lagt ner minimum ett par hundra timmar på att åtminstone försöka förstå Bitcoin och följa utvecklingen. Okunskapen gör att man tittar på Bitcoin med dagens ramverk: en bil är bil, men för Bitcoin kan man inte bara välj ett användningsområde som digitalt guld, verktyg för ”remitances”, pengar, ”banking the unbanked”, DeFi, 10.000 olika cryptovalutor osv. vilket för många okunniga är riktigt frustrerande.


Och det är frustrerande för oss som fattat att vi inte fattat men som i alla fall lagt ner ordentligt med tid, Bitcoin går till exempel inte att förklara på 30 sekunder, inte ens för de som är lite nyfikna. Och frustrerande när man hör hur en journalist rapportera att införandet av Bitcoin som valuta i El Salvador kommer att fallera för att det är för dyrt och tar minst 30 minuter att genomföra en transaktion när det är Lightning de använder.


Punkt 1 ovan är viktigast (och svårast), inte själva systembiten med privata nycklar, UTXO, mempools, mining, Taproot osv utan varför ”digitalt begränsat antal av information” har värde och vilka konsekvenser det med stor sannolikhet kommer att få. Att det finns en entydig ägare av var och en av alla Bitcoin (sats) där alla är överens om svaret på frågan ”äger jag denna informationen?” – ja eller nej, där man dessutom är helt säker på när jag blev ägare: transaktionen skedde 2018-12-03 kl 21:09:52 UTC och finns i block 432.105. Här finns något i ovan som sakta växer i tankarna men just nu är riktigt dimmigt.


Att Bitcoin har ett värde är lite enklare att förstå (kanske). Saifedean Ammous, författare till ”The Bitcoin Standard” och PlanB bygger sitt tänkande på att allt som är begränsat har värde.


Samma slutsats drar den anonyme twittraren Croesus som tar det ett steg längre och menar att det är en mänsklig egenskap att värdesätta det som är begränsat, desto mer begränsat, desto mer värdefullt. Han pekar bland annat på att det som skiljer neandertalarnas grottmålningar från homosapiens är att det inte finns några tecken på att neandertalarna hade någon typ av pengar medan det finns många tecken på att homosapiens använde t.ex. sällsynta snäckor till att representera värde och användes i handel.


Croesus menar också att det inte skiljer något på fysiskt begränsat och digitalt begränsat vilket då ger slutsatsen att det enda vi idag vet är absolut begränsat är antalet Bitcoin vilket vi då kommer att välja att representera allt värde, det vill säga en Bitcoin kommer att vara värd allt värde delat på 21 miljoner.

Från Croesus Twitter


Nu tror ju inte Croesus (eller jag) att detta kommer att ske de närmsta åren men han menar att med bättre kunskap så kommer de som äger världens skulder med låg eller negativ ränta, idag ca $200.000 miljarder vara ca $20.000 miljarder med negativ ränta, kommer att välja Bitcoin inom en snar framtid (5-10 år?) vilket ger ett pris på $10 miljoner per Bitcoin. Har ni inte lyssnat på Croesus så gör det, här hos Preston Pysh.


Detta inlägg började med att jag länge tänkt att jag skulle skriva lite systematiskt kring punkt 2, om ”allt” som utvecklas inom Bitcoin men jag får inte ihop det på något vettigt sätt. Ena dagen triggas jag av DLC, Discreet Log Contracts, som kommer att revolutionera de finansiella derivatmarknaderna och spelmarknaderna när man kan ta bort tredje part och ersätta det med kod på Bitcoin, Ligtning network som fullständigt exploderat med t.ex. Lightning adresser som ser ut som e-postadresser, offers där man vänder på dagens faktura-modell. Eller som idag när jag tittade lite närmre på ThorChain där man har embryot till en äkta DEX, decentraliced exchange, samma tanke som Jack Dorsey har med sitt nya projekt. Eller syntetiska stable coins, vilken uppfinning det är om man kan få det att fungera. Eller Avalanche där man aggregerat upp alla DeFi-börserna till en plattform. Eller Miamis Citycoins eller STOn BMN (BlockStream Mining Note) …


Nä, det går inte att följa ens delar som Lightning och det som är frustrerande är att det är riktigt svårt att sortera vad som är brus och vad som är viktigt. Ska jag lägga mer tid på att förstå NFT och rent av köpa en? Eller är det inom MetaVerse det händer för alla hemsidor kommer att försvinna och istället för att klicka runt på Claes Ohlssons hemsida så går jag runt i deras virtuella butik och handlar med mina Bitcoin? Och såklart, finns det funktionalitet på ”Etherium”, Solana, Cardano eller IOTA som gör att dessa kan bli en viktig del av framtiden?


Vissa dagar känns det som om det kommer att ta tid innan Bitcoin gör ett riktigt avtryck i vår vardag men troligtvis så kommer det att gå riktigt fort. Nyfikenheten och förståelsen på Bitcoin som digitalt guld och pengar tillsammans med den ”tekniska” utvecklingen som sker över precis hela jorden samtidigt gör att den totala takten är riktigt hög: Nigeria som pengar och ”banking the unbanked” genom peer-to-peer DEXer, Iran som ett sätt att få intäkter genom mining, Kina som ”globala pengar” utanför Kommunistpartiets kontroll, Vietnam som betalning genom stable coins, USA och västvärlden som digitalt guld, El Salvador för live-testning av Bitcoin som pengar för globala företag och över hela världen sökande efter effektivisering och decentralisering från bankernas hantering av pengar och finansiella tillgångar, bättre utnyttjande av energitillgångar och så vidare i en lista som precis som ”tekniken” aldrig verkar ta slut.

Och i annan media sägs det att 40% av vuxna amerikanerna äger Bitcoin och crypto, direkt eller indirekt


Idag känns ”tekniken” och adoptionen som 10.000-tals spridda öar men som snabbt kommer att växa samman, inte ens skärpta lagar och regler kommer att kunna stoppa detta. Idag kommer SECs Gensler att hålla ett anförande där han kommer att gå hårt åt cryptovärlden, om några veckor kommer FATFs nya ”rekommendationer” men allt de kommer att uppnå är möjligtvis en försening och ytterligare polarisering. Redan idag så finns det politiker runt om i världen som förstått vart vi är på väg och vågat stå upp för det oundvikliga (!?) och det skulle inte alls förvåna mej om Bitcoin kommer att bli en central fråga inom politiken framöver.


Och i centrum av allt ovan står Bitcoin med ett pris som hoppar upp och ner och inte alls speglar all utveckling som pågår - ”Price is a liar” och ”All Bitcoin needs is time” så HODLa vidare!


Avslutningsvis några ord om Sverige och Bitcoin.


Det känns som vi är riktigt på efterkälken i Sverige och jag känner en oro över att vi inte kommer att komma i kapp. Det finns 1.000-tals svenska utvecklare och evangelister men många verkar ha flyttat utomlands då bankerna lyckats med att stänga ute i princip alla från Bitcoin-världen tillsammans med en minst sagt minimal och medioker rapportering i media. Det finns heller inga företag, politiker, myndigheter, organisationer eller universitet som visat intresse vilket lett till att gemene mans kunskap och intresse är obefintligt.


Detta kommer såklart att ändra sig över tid men risken är att Sverige är riktigt långt efter på alla tre punkterna ovan: kunskap, tekniks utveckling och adoption och troligtvis med ett lågt totalt ägande av Bitcoin så att vi inte kommer att kunna ta del fullt ut av de positiva effekterna. Det finns en viss sannolikhet att antal Bitcoin per capita kommer att vara större i El Salvador än i Sverige om förändringen dröjer.


Men återigen, det kan ändra sig fort även i Sverige. Nya tydligare regler från FATF kanske får Avanza att sätta upp crypto-trading, de är säkert riktigt sugna på avgifterna eller så är det McDonalds som börjar med LN-betalningar och när det börjar så rullar så går det förhoppnings på riktigt snabbt på alla områden.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page