top of page
  • Joacim Petersson

Pris och värde och mer boxning

Två punkter idag, skillnaden mellan pris och värde och mer kring det jag kallade Boxningsmatchen häromdagen.


Om nu nästan "alla" tror att det långsiktiga värdet på Bitcoin är betydligt högre än dagens pris, varför går då priset ner, -20% på några veckor? Speciellt nu då flödet av positiva nyheter är stort?


Som vanligt så är det ingen som vet men antalet gissningar på Twitter är stort och spretigt:

  • Förra veckans dropp kan tidsmässigt kopplas till ett felaktigt tweet från en bot om en större insättning på en cryptobörs som traders tolkade att någon skulle sälja stora mängder BTC

  • Flera tekniska analyser visar på brutna trendlinjer och motståndsnivåer. Min favorit är de som säger att alla gap mellan stängnings- och öppningskurs måste fyllas, riktigt skumt då Bitcoin alltid är öppet

  • Lösendag för optioner och terminer på fredag och stora investerare vill trycka ner kursen

  • Likviditeten på alla finansiella marknader är ansträngd nu nära kvartalsslutet vilket innebär att hedgefonder måste sälja Bitcoin

  • Många vill realisera vinster inför kvartalsslutet

  • Mars har "alltid" varit en dålig månad för Bitcoin

  • FUD i allmänhet

Oavsett vad som triggar en nergång så är jag övertygad om att alla produkter med hävstång på cryptobörserna spelar en viktig roll. Har du köpt Bitcoin med upp till 125 gångers hävstång (köp för 1.000 så blir exponeringen 125.000) så stoppas du ut med automatik vid väldigt små nergångar, 0,8%, och nergång ger ännu mer nergång. Och omvänt såklart men det är ju mycket roligare!


Jag har svårt att förstå att man vill hålla på med trading av Bitcoin. Går det verkligen att slå hodl genom att försöka få rätt på timingen av alla kursrörelserna? Mycket tveksamt.


Nu till något helt annat, eller kanske mer rätt till den mer långsiktiga utvecklingen. Bilden nedan beskriver hur ny teknik, mode med mera sprider sig i samhället. Först är det några få, nedan kallade Innovators, som använder produkten, nästa steg den gruppen som kallas Early adopters osv.

Jag, och många med mej, tror att Bitcoin är precis på gränsen mellan Innovators och Early adoptors. Det senaste halvåret har det ju kommit mycket nyheter som visar att det händer något just nu, igår att du kan betala din Tesla med Bitcoin och att både Fidelity och Goldman Sachs ansökt om att få sätta upp Bitcoin-ETFer.


Tweetet nedan är från vd och grundare av Kraken, den 4:e största cryptobörsen som just nu håller på att starta en "riktig" bank också. Samma anda som jag skrev om för någon dag sedan - nästa rond kommer att bli jobbig.

Simon Mikhailovich hjälper alla Bitcoiners att hålla koll på de negativa nyheterna :-), han och Peter Schiff spelar i samma lag.

Det han refererar till är ett förslag på global lagstiftning för Bitcoin-världen. I fredags skickade FATF, Financial Action Task Force, en global organisation för att hindra pengatvätt och kriminella finansiella aktiviteter, ut en 99-sidig rapport om att världens stater måste reglera Bitcoin och crypto-världen. Förenklat kan man säga att de vill att allt som idag ryms inom crypto-världen ska in i samma regelverk som banker och företag lever med. De vill bl.a. att enskilda mjukvaruutvecklare i projekten ska vara ansvarig för att lagarna efterlevs.


Den närmsta månaden ska rapporten ut på remiss till bland andra cryptobolag innan den lämnas över till världens regeringar.


Kommentarerna jag har sett har varit få och mest pekat på att det blir väldigt svårt att genomföra. Om det är kod på internet, vilket lands lagar är det som gäller, ska man göra alla utvecklare i ett projekt ansvariga eller hur gör man om det är en anonym grupp som utvecklat? De kan ju alltid ringa upp Bitcoins vd ...


Världens centralbanker har samlat och omgrupperat sig inför fighten. Efter att ha tvingats att sluta ignorera Bitcoin så har de intagit en gemensam linje vid att Bitcoin är digitalt guld men inte pengar. Kan inte vara en slump att senaste månaden har Lagarde, Powell, Ingves och igår BIS vd Agustin Carsten alla sagt samma sak.

Bitcoin kommer att vinna!


Titta på Nigeria, när staten strypte ingången till cryptobörserna via banker så växte det snabbt upp decentraliserade börser med p2p handel istället. Visst, klarar västvärlden av att samla ihop sig i en gemensam lagstiftning som stänger ner börser och centraliserade projekt så kommer det kortsiktigt att påverka priset men jag tror att det snabbt kommer att bli som i bland annat Nigeria. Jag kan inte komma på ett enda exempel på när staten lyckats stoppa smarta uppfinningar som fått fotfäste.
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page