top of page
  • Joacim Petersson

Programmerbara pengar

Discreet Log Contracts är precis lika spännande som t.ex. Lightning Network eller Atomic swaps*!


I min introduktion till Bitcoin under rubriken programmerbara pengar så har jag världens enklaste exempel: om A + B = C, betala ut x sats, DLC är tekniken för att göra detta utan tredje part inblandad.


Vi tar ett exempel (i princip samma som jag läste på Suredbits): Bob och Alice slår vad om Bitcoins pris vid ett specifikt datum:

  • de kommer överens om att priset på slutdatumet ska beräknas som medelvärdet från tre utav fem cryptobörser kl 12.00 där de tre värdena som är närmst medianen av de fem ska användas . Kurserna hämtas via ett Orakel, t.ex. på Suredbits och Chainlink

  • kontraktet skapas med hjälp av DLC (snart med GUI)

  • Bob och Alice skickar över 1000 sats var till kontraktsadressen, t.ex. med LN (eller BTC on chain, ETH, Tether eller någon annan cruptovaluta.)

  • 12.00 på slutdatumet exekveras koden automatiskt som hämtar kurserna, beräknar resultatet och flyttar de 2000 sats till Alice som hade rätt

Orakel är centralt i cryptovärlden, en oberoende tjänst med dataflöden som antingen är digitala i sitt ursprung eller omvandlar "verkligheten" till dataflöden; sportresultat, temperatur, aktiekurser, antal bilar per timme på Storgatan, vinnare av valet. ChainLink är ett av projekten som sätter upp en orakeltjänst där de som bidrar med data får betalt, ju bättre kvalité, desto mer betalt. Suredbits har satt upp egna dataflöden med bland annat sportresultat.


Anledningen att som i exemplet använda 3 utav 5 är man inte vill lita på ett orakel, t.ex. så kan ju dataflödet från en av börserna vara nere precis när priset ska beräknas.


DLC kommer att revolutionera alla branscher med tredje part där deras roll är att idag agera "organisatör" och "domare" som finansmarknader och sportspelsbranschen och kommer att ge oss säkrare, snabbare och framför allt billigare tjänster. Tänk dej att kunna köpa/sälja optioner för 0,001 kr på en lördag! Eller sätta upp ett spel om när Bitcoin når $100.000 utan en domare.

Vill man följa utvecklingen av DLC så är Suredbits platsen.


*Atomic swap - ett exempel på atomic swap kontrakt/kod: du har skrivit en reklammelodi men litar inte riktigt på beställaren. I en Atomic swap så stoppar du in din mp3-fil i kontrakten men först när köparen har satt in betalningen så frigörs filen till köparen och betalningen till dej.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page