top of page
  • Joacim Petersson

PTJ - "Things are absolutely batshit crazy,"

De senaste veckorna har tre av världens mest framgångsrika investerar de senaste 20 åren sagt ungefär samma sak, något är riktigt fel i den ekonomiska och finansiella världen:

Och alla tre köper Bitcoin, PTJ var först med 1% av sina tillgångar som han igår berättade blivit 5%. Väl värt att ha i bakhuvudet när någon random snubbe i media säger att Bitcoin ska gå till 0, dessa tre gentlemännen gör inte några investeringar och uttalande utan att ha funderat djupt och länge.


Aktiemarknaden är den ständiga optimisten, för drygt ett år sedan så prisade den in att ”allt” skulle vara tillbaka som vanligt från och med q4 2020, nu pratas det bara om att inflationen är tillbaka och att det är bra för alla. Inflation är bra för de med skulder och tillgångar som hus och aktier, det är riktigt dåligt för vanliga människor med lönearbete (lönen släpar alltid efter), alla som lånat ut pengar (vilket är alla som förväntar sig en pension) och för besparingar med låg risk.


Återhämtningen går som vanligt bäst i USA, bilden nedan är den totala industriproduktionen, där det skapas riktigt värde, som fortfarande har ca 10% kvar till senaste toppen. 10% låter inte mycket förrän du börjar fundera på vad en 10% lönesänkning gör för din egna ekonomi …

Risknivån i finansmarknaderna är extrem, nedan en bra sammanställning från igår.

Nasdaq slog nytt rekord igår.

Centralbankerna förnekar sig inte, till exempel ECB kommer att köpa mer statsobligationer än länderna ger ut under 2021, vilken härlig snurra: ett land lånar upp pengar för att ge bidrag och centralbanken köper lånen med nytryckta pengar. Krävs ju inte något Nobelpris i ekonomi för att förstå att detta inte kan sluta väl.

Grekland kommer aldrig att betala tillbaka sina lån, skulden är för hög i förhållande till landets inkomster, detta vet ”alla” och är inget som diskuteras längre. I en fungerande marknadsekonomi så skulle de inte kunna låna mer och räntan på befintliga skulder skulle ligga på kanske 20-50% beroende på löptiden då risken att man inte får tillbaka sina pengar är riktigt stor.


I vår batshit crazy-värld så blev den grekiska 5-åriga räntan negativ igår, sannolikheten att du inte får tillbaka dina pengar om du behåller obligationen hela löptiden är 100%. Nu är ju sannolikheten att du kan tjäna pengar på den lika stor, 100%, då ECB inte bryr sig om priset på obligationerna de köper så i slutändan så är detta riskfri avkastning för bankerna att köpa grekiska (eller italienska, spanska, portugisiska, franska) statsobligationer. Som Blå tåget sjöng i 70-talets ”nationalsång”: ”Sida vid sida, tillsammans hjälps dom åt, Staten och kapitalet sitter i samma båt”.


Världens viktigaste marknad, den för amerikanska statsobligationer, signalera riktigt dystra tider de närmsta åren. Räntan på en 5-10 årig statsobligation kan förenklat beskrivas som summan av förväntad ekonomisk utveckling + inflation + riskpremie. Bilden nedan visar ”real yeild”, dvs inflationsförväntningarna är borttagna och med en riskpremie på t.ex. 0,5% så är förväntningarna på ekonomisk utveckling i världens mest dynamiska ekonomi de närmsta åren ca -1,5%.

Räntemarknaden har tyvärr nästan aldrig fel.


En summering av allt ovan finns i en bok från 1837 och där publiken är Etablissemanget. Men den stora frågan är – vem är barnet? Bitcoin?!

Jag skulle bli mycket förvånad om vi inte är nära slutet av galenskaperna, kanske kan det fortsätta 4-5 år till men sen kommer det något nytt. I närtid så är nog min bästa gissning att allt fortsätter som tidigare: högre aktiekurser, lägre räntor, högre bostadspriser i någon typ av melt up utan inflation.


Under tiden hinner fler människor köpa Bitcoin och systemet mogna tillsammans med den ”normala” avkastningen på i snitt 200% per år, klart högre än alla andra investeringar. Tror jag …

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page