top of page
  • Joacim Petersson

Risken för Bitcoin på all time low

Risken att Bitcoin ska gå till $1 är på sin lägsta nivå någonsin och sjunker dessutom snabbt.


Jag får väl göra tillägget – ”tycker jag” - risk är ju subjektivt och timingen är väl lite dålig på inlägget efter ett ras på -70% där det inte ens är säkert att vi bottnat. Men känslan nu jämfört med 2018 är väldigt annorlunda, då fanns det många som trodde prisraset och fork-kriget skulle ta död på allt intresse och utveckling medan idag så är hela ekosystemet tryggt i att Bitcoins unika egenskaper gör Bitcoin till är en viktig del av framtiden.


I ”Introduktion till Bitcoin” från 2019 identifierar jag fyra hot:

  • Användarna dyker inte upp

  • Staten förbjuder Bitcoin

  • Inte Bitcoin men annan cryptovaluta

  • Bitcoin blir hackat

Under de tre åren som gått så har jag inte kommit på några nya risker så jag följer upp med samma struktur.


Användarna dyker inte upp


Bitcoins utveckling de senaste två-tre åren är ju remarkabel! Från att ha varit något obskyrt för nördar till att idag ha smugit sig in överallt; i Riksbankens rapport över finansiella stabilitet, debattprogram i P1, nästan dagliga notiser och längre artiklar i gammelmedia, politiker som står upp för Bitcoin, diskussioner bland ekonomer om Bitcoin kan bli nästa världsvaluta osv. Inte än på ett sätt så att ”alla” pratar om Bitcoin men något som vi Bitcoiners noterar. Mycket är fortfarande med en negativ vinkling men även här tycker jag man ser en svängning, ordvalen är ofta betydligt mindre negativa än det var för några år sedan.


Utveckling av ekosystemet går så snabbt så det är helt omöjlig att följa i alla detaljer, både som ”store of value” och som betalningsmedel. Utvecklingen sker med nya BIPs som Taproot och snart kanske Drivechains, nya sätt att använda befintlig kod som Fedimint, DLC och Lightning Network, SDKer för utveckling av applikationer och såklart mängder av tillämpningar i alla riktningar för hantering av digitalt värde på internet. Och mining och plånböcker och DeFi och interfacet mot dagens finanssystem och mycket mer i en lista som känns som om den aldrig tar slut. Precis som man kan förvänta sig av ett öppet globalt protokoll.


Jag har ju länge väntat på ”the iPhone moment”, en tydlig tjänst som alla kommer att vilja använda som bygger på Bitcoin men det känns mer som om det kommer att bli en smygande tillväxt där olika grupper, generationer och länder går fram i olika takt. Vissa väljer att bara ”spara” i Bitcoin, andra att betala på Subway i Berlin eller som jag, betalar med LN⚡ för att läsa TFTC bloggposter. Men över tid så kommer dessa öar i geografi och användargrupper att växa samman till en helhet.


För några månader sedan presenterade Blockware Solutions ett arbete där de gjort en prognos för användningen av Bitcoin som bygger på jämförelser med andra uppfinningar. Deras slutsats är att även om Bitcoin växt snabbt så är vi så tidiga.

I det korta perspektivet så växer nätverket i vågor som hänger samman med priset, min gissning är att tillväxten av användare är ganska låg för tillfället men att där finns tillväxt. Jag följer ju antal adresser med Bitcoin och antal Bitcoin i Lightning Network som jag tror speglar utvecklingen och båda växer.

Det finns dock en liten, liten möjlighet att allt avstannar men det är ett riktigt black swan event: ett plötsligt komplett kaos i världen där allt fokus flyttas till praktiska frågor som hur får jag livet att fungera igen och ingen har tid eller energi att fundera kring Bitcoin och uppfinningen glöms bort i all röra.


Staten förbjuder Bitcoin


Antalet ”experter” som genom åren sagt att staten kommer att förbjuda Bitcoin är oräkneliga men nu är de nästan helt utrotade. Insikten att det inte går att förbjuda Bitcoin i kombination med att kunskapen bland politiker och makthavare ökat gör att fokus i alla demokratier ligger på att skapa ett regelverk kring Bitcoin.


Bara det att man försöker skapa lagar för Bitcoin är ju positivt, ett erkännande att Bitcoin är viktigt och här för att stanna. Att sedan spännvidden på lagförslagen går från bra till riktigt usla är ju en annan fråga men jag är helt säker på att alla dåliga förslag som att förbjuda ”self-hosted wallets” är övergående, global decentraliserad open source-kod på internet i kombination med Proof of work går inte att stoppa.


Det senaste halvåret så har det börjat dyka upp betydligt mer positiva vinklingar i diskussion kring regelverk för Bitcoin, främst i USA. Jämförelsen med Internet och att ingen enskild stat styr över det har fått flera politiker i USA att förespråka en öppen och positiv inställning så att de kan bli världsledande precis som inom Internet.


Just nu så händer tre punkter inom reglering av Bitcoin som spelar roll:

  • Lagförslaget i USA som presenterades för några månader sedan av två senatorer som är Bitcoiners. Mycket arbete kvar innan det fattas beslut men de har lagt ribban för en positiv diskussion

  • EU har beslutat om regler kring Bitcoin som man justerat från riktigt dåliga till dåliga. Ska vara implementerade om ca 18 månader. Märkligt att EU vill missa Bitcoin-utvecklingen på samma sätt som stora delar av EU missade Internet

  • El Salvador, alla världens länder följer nog, lyssna här

När arbetet i USA är på plats om något år så kommer detta att öppna upp dörrarna för de stora finansiella aktörerna och redan idag så går det mycket rykten om försäkringsbolag, pensionsfonder m.m. testar att investera i Bitcoin. Skulle gissa att många europeiska banker står i startgroparna för att erbjuda Bitcoin-tjänster när lagarna väl är på plats.


Men diskussionen kring förbud och hårda regleringar kommer att pulsera fram och säkert upplevas som riktigt jobbigt periodvis. Förändringen från centralt styrda valutor och betalsystem till Bitcoin kommer att vara den största omställningen i våra liv med många i etablissemanget som förlorare och de kommer inte att ge sig utan strid.


Inte Bitcoin men annan cryptovaluta


Nu är det bara veckor kvar till ”The merger” för Ethereum, från Proof of Work till Proof of Stake, från att säkra blockkedjan med investeringar och energi där vem som helst anonymt kan delta till att de med mest ETH bestämmer (förenklat och nedsättande men är man Bitcoin-maximalist så är man 😊).


Utgivningen av antalet nya ETH kommer då på att bli negativ om jag fattat det rätt och ETH-entusiasterna är då säkra på att ”the flippening” kommer att ske, det vill säga Ethereum ersätter Bitcoin som framtida pengar.


Jag känner inget hot från Ethereum och Lyn Alden har beskrivet det på bästa sättet: decentralisering är det viktigaste och för Bitcoin startade det den 3 jan 2009 och för Ethereum så har vi inte passerat den tidpunkten än, kanske är det i september och sedan ska det växa fram en säkerhet hos alla kring decentraliseringen under många år.


I listan över andra shitcoins så finns inga utmanare till Bitcoin, topp 10-listan ändrar sig hela tiden och över tid så tappar alla värde mot Bitcoin. Min gissning är att vi är på väg in i en fas då Bitcoins dominans kommer att öka, Luna/UST-debaclet verkar ha satt sina spår så VC-bolagen har svårt att dumpa sina shitcoins på nya spekulanter.


Många politiker och byråkrater sätter sitt hopp till CBDC, centralbanksutgivna digitala valutor och att dessa ska vinna över Bitcoin. Människan är bekväm av sig och säger staten att detta är bra så gör man det enkelt för sig. Möjligtvis så finns det ett litet fönster de närmsta åren för dem att få fäste innan Bitcoin fått fler användare men det går för långsamt för dem. Det är tekniskt svårt och relationen till banker är en av många knäckfrågor. Jag är positiv till eKronor, jag tror att det, precis som allt annat som händer inom området digitala valutor i slutändan fungera som reklam för Bitcoin.


Bitcoin blir hackat


Bitcoin har fungerat felfritt 99,988% av tiden sedan starten 3 januari 2009 och det är nu 3.449 dagar sen det andra och senaste felet som gjorde att block inte skapades på ett korrekt sätt. Jag ser ingen som helst risk i systemet skulle sluta fungera igen.

Från https://bitcoinuptime.org/, lika rogivande som att titta på skapandet av nya block på min Bitcoin nod


Det samma gäller 51%-attacker, det vill säga att miners går samma och godkänner felaktiga eller censurerar transaktioner. Hash raten är på all time high och miners finns utspridda i hela världen vilket gör det praktiskt omöjligt och riktigt dyrt att koordinera en sådan attack.

220.000.000.000.000.000.000 gånger per sekund generas ett slumptal som input till en SHA256 hash vars resultat ska uppfyller villkoret för att få skapa nästa block. Kolla här, bästa filmen om m hur det fungerar!


Sammanfattning


Min bedömning är att hotet mot Bitcoin kokar ner till en enda punkt - att antalet användare börjar gå ner.


Jag ser inga tecken alls på att detta händer ens i den djupaste bear market på många år utan precis tvärt om, Bitcoin växer så det knakar när man följer utvecklingen bortom priset.


Kruxet med denna punkt är att den är svårast att kvantifiera men min bedömning är att vi är mitt i den perfekta stormen för att Bitcoin ganska snart ska komma in i nästa fas av utvecklingen med en snabbare tillväxt, både som ”store of value” och betalningar.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page