top of page
  • Joacim Petersson

Running Bitcoin

Idag för 13 år sedan publicerades dokumentet ”Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System”.


Adam Back, Hal Finney och Nick Szabo med flera läste det med ganska svalt intresse, visst, det var intressant, ett hopplock av gamla idéer tillsammans med det nya att justera svårighetsgraden av miningen och att skapa en begränsad ”valuta”, men skulle det fungera? Och hur ska systemet skalas upp?


Den 3 januari 2009 skapade första blocket, den 9 januari så las koden upp som open source och två dagar senare så Twittrade Hal nedan.

Med stor sannolikhet så var detta den andra noden i Bitcoins nätverk som idag består av drygt 12.000 synliga noder över hela världen och med mångdubbelt fler uppsatta bakom Tor. Noder som validerar alla nya transaktioner och alla nya block och är hjärtat i hela ”systemet Bitcoin”.


Sedan två veckor så är jag också med nod!


Nu kan jag själv validera transaktioner, välja vilken kod jag vill köra, koppla mina plånböcker till min nod och i mitt fall även sätta upp en egen Lightning Network nod. Och jag har redan bestämt mej, om 2076 block så ska jag uppdatera min kod så att jag kan validera transaktioner med Taproot och Schnorr signatures. Skulle det däremot dyka upp kod som ökar blockstorleken så att jag inte kan använda min enkla, billiga utrustning så kommer jag inte att uppgradera.


Det känns väldigt bra att ha sin egen nod! Ingen KYC, inga användarnamn, ingen registrering och genom Tor så ingen ser att jag har en nod. Ingen kan stoppa mej från att skicka mina Bitcoin.


Som att vara del av det jag skrivit om så många gånger, ett decentraliserat nätverk där det finns en global öppen informationskälla som alla är överens om är sann vid varje given tidpunkt med begränsat antal poster med entydig ägare där vem som helst får vara med utan medgivande.


Min version av det decentraliserade nätverket står där borta och lyser rött och min hårddisk blinkar grönt varje gång någon skickar en ny transaktion till mempoolen eller när det nya blocket valideras. Det blir ju inte sämre av att jag lokalt på utrustningen kör open source appar som mempool.space, LN Markets, BTCPay Server och ThunderHub.


Nu är väl min självständighet inte 100%-ig, jag litar rätt mycket på att Umbrel hjälper mig, de ser till att koden till min Raspberry Pi är uppdaterad och jag använder mej av deras interface i min browser. Utrustning kostade totalt ca 2.500 kr (Raspberry Pi 4 + 1 Tb SSD drive + lite annat), tog 10 minuter att sätta ihop och komma igång. När programmet startats så ska alla de tidigare 707.561 blocken synkas upp på hårddisken och det tog 72 timmar för min del och nu står den och ”tuggar” dygnet runt.

Jag lagt några timmar på min Lightning nod men det är rätt klurigt, att öppna kanaler för att kunna skicka Bitcoin är enkelt men att få motparten att skapa en transaktion så att jag kan ta emot är ju inte självklart att de gör.

När jag sedan försöker att ta emot Bitcoin till min LN wallet så har jag vid ett par tillfällen fått konstiga fel, t.ex. att den inte hittar någon routing men det är väl bara att fortsätta att testa så kommer jag väl på vad jag gjort fel.


Min nya favoritkanal på YouTube är BTC Sessions, hans guider kring Bitcoin är suveräna, jag har tittat två gånger nu på den om Lightning wallets och hur man får trafik till den. När jag fått till ett par kanaler till så ska jag testa tredjeparts-tjänster för att öppna fler kanaler i ett försök att få trafik till min nod. Kanske det finns en möjlighet att tjäna pengar på sina Bitcoin genom att ha en bra likvid nod.


Vill ni skapa en kanal till min nod så är adressen 033c3c634183087678b728f061c389d8e7d6a13d3d0f7aae938c2db562c61d696b@za4pu73tnsznui4e433cahxgflpqbpwrxvxgiysblvovxen4vr23ytid.onion:9735


Jag känner att jag har riktigt mycket att lära kring LN, t.ex. så hade det ju varit roligt att kunna sätt upp ett Node alias så att noden blir synlig i t.ex. 1ML.com på ett snyggt sätt, att kunna sätta upp lightning adresser som ser ut som e-post-adresser. Och nu har Suredbits skapat en app så att man i Umbrel kan skapa orakeltjänster och DLC, distributed log contracts. Och LN offerings är på väg i Bolt 12, så att man ska skapa statiska adresser för LN-betalningar för månadsöverföringar och strömma sats.


Inte konstigt att Ligtning Network växer så det knakar, 30.000 noder, +8% på 30 dagar och antalet Bitcoin enligt nedan.

Framtidens betalningsnätverk växer fram just nu!

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page