top of page
 • Joacim Petersson

Streama sats

Igår streamde jag sats när jag lyssnade på en podcast, 3 sats/min, totalt 180 sats (75 öre) samt att jag gjorde en extra boost på 100 sats.

Det kändes stort att lyssna på Cloosing the Loop i Sphinx-appen, som att titta in i framtiden:

 • betalning för en tjänst utan tredje part inblandad

 • löpande mikrobetalningar, i detta fall 1 öre per minut

 • en ersättningsmodell till de som skapar podden som inte bygger på annonser eller abonnemang

 • en plattform utan något företag bakom (nästan sant för Sphinx), vem som helst får vara med och skapa eller delta

 • helt anonymt

 • byggt på Lightning Network

Sphinx känns lite Beta men det fungerar efter lite pillande och funktionaliteten verkar växer hela tiden t.ex. så kan man nu köra samtal i chattfunktionen, där finns någon typ av handel med gifs som jag inte titta på och har hört att man ska kunna köra video och betalväggar för texter. Jag skulle bli förvånad om det inte kommer att dyka upp många fler plattformar det närmsta året med fler innovationer som man inte tänker på idag, anden är ute ur flaskan och den går inte att stoppa tillbaka.


Och det sker med Bitcoin, inte någon annan DINO-token.


Det är fortfarande tidigt i Lightning-världen och där är mycket kvar kring användarvänligheten innan detta blir main stream men det går fort nu och det känns som om vi just nu passerar en brytpunkt i utvecklingskurvan.

Utvecklingen av antalet Bitcoin i Lightning-nätverket. Antalet noder växer ännu snabbare men jag saknar statistiken


För någon vecka sedan så var där ett LN hackathon som Marty Bent skrev om och jag har tittat på några av vinnarna och det är riktigt spännande saker de byggt som att kunna hyra ut sin hårddisk för BitTorent-filer (bye bye FileCoin?) och API för att ta betalt för kod så man kan skapa en ”världsdator” (bye bye Ethereum?).

Utvecklingen av Lightning pågår för fullt, nedan några exempel:

 • Att kunna öppna båda in- och utgående kapacitet i en kanal (när jag idag öppnar en kanal mot någon nod så ”hoppas” jag att de ska öppna kapacitet på andra hållet så jag kan ta emot sats)

 • Chanel factories, en service där man skapar många kanaler samtidigt eller gör rebalancing mellan dina kanaler

 • Multi path när man skickar stora belopp, det vill säga man delar upp betalningen i fler små som går olika vägar i LN-nätverket

 • ”Offers”, idag bygger LN på att man skickar en ”faktura” som man betalar emot. Offer börjar med att mottagaren säger att ”jag skulle vilja att du skickar en faktura”. Öppnar upp för bl.a. stående överföringar från plånböcker

 • Lightning Box, liknande funktion som Offers

 • LN-adresser som ser ut som e-post adresser

 • LN med Tether och på sidokedjor som Liquid

På användarsidan så var den stora nyheten i veckan att Substack, en plattform för betalda nyhetsbrev med 500.000 publicister, börjar ta emot LN-betalningar.


En annan intressant nyhet är att nigerianska Bitnobe lanserade en tjänst som fungerar som Strike, det vill säga att man kopplar sitt bankkonto till appen som sedan skickar pengarna via LN. Jack Mallers testade direkt att skicka $10 från Strike till en användare av Bitnobe i Nigeria och ”integrationen” fungerade klockrent utan att någon av dem behövde göra något.


Avslutningsvis en uppdatering av min trading på LNMarkets. Jag började med 200k sats, var uppe i 450k sats och är nu nere på 143k … det vill säga -25% mitt i en bull market …

Kombinationen hög belåning, stop losser och extrem volatilitet är en säker väg till förlust.


Har ni inte provat LNMarket än så rekommenderar jag det skarpt, där är så mycket att lära när man sätter upp LN walleten, loggar in med LNUrl och skickar över sats samtidigt som man blir 100% botad mot att vilja tradea sina Bitcoin.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page