top of page
  • Joacim Petersson

Systemet Bitcoin i ständig utveckling - del 1

I väntan på hyperbitcoinization har jag de senaste veckorna förberett mej genom att lyssna på fler än vanligt med podcasts om Bitcoin med ett litet fokus på ”systemet” Bitcoin men det har slunkit med en hel del kring valutan Bitcoin också.


Peter McCormack, Preston Pysh, Pomp, Real Vision Crypto, den nya podcasten Closing the Loop från SeeTee (norska bolaget), om DID (digital ID) med Daniel Buchner, Michael Saylor och Sven Heinrich (Northman trader), filmer från Suredbits om DLC och RSK om merged mining, bland annat.


Blir ett par texter de närmsta veckorna kring vad jag hört och lärt mej, först ut Lightning Network.


Lightning Network händer nu!

Antalet Bitcoin i Lightning Network (LN) och antalet noder växer exponentiellt och detta är det tydligaste tecknet på att LN är på väg att gå från experiment till använda applikationer men även att det pratas om det överallt i Bitcoin-världen. Sakta börjar förståelse komma att Bitcoin är mer än ”digitalt guld” och att LN är en superviktig uppfinning som kommer att vara grunden i betalningar med Bitcoin och infrastrukturen för mycket av det som Bitcoin lovat: blixtsnabba och nästan gratis betalningar, streamade betalning, programmerade betalningar med mera.

Medvetenheten kring LN är dock nästan obefintlig idag i media och bland investerare men även en hel del non-Bitcoin crypto-personer verkar vara omedvetna om vad som just nu händer inklusive Elon. Vad är det för fel på honom, är han okunnig eller bara riktigt dryg?

Goldman Sachs skrev en lång rapport om Bitcoin och El Salvador där LN inte nämndes en enda gång och slutsatsen från dem var att Bitcoin inte kommer att fungera som valuta på grund av transaktionstiden och antalet möjliga transaktioner per sekund.


Jack Mallers är en unik person, min gissning är att han är 2020-talets Elon, lyssna till exempel på podcasten med Preston Pysh där han säger att målsättningen för Strike är att bli världens största bolag genom att erbjuda de bästa tjänsterna med den bästa användarupplevelsen på ett öppet och transparant sätt. Skulle inte alls bli förvånad om han lyckas få flera miljarder användare inom några år.


Strike bygger på att man kopplar sitt bankkonto till appen. När man sedan skickar pengar till någon så går appen in på kontot, tar ut pengarna, växlar till LN Bitcoin, skickar Bitcoinen till mottagaren, växlar Bitcoin till önskad valuta och sätter in dem på mottagarens konto. Precis som MasterCard fungerar men i stället för att använda bankernas betalningssystem genom clearing (samla ihop flera betalningar, skicka dem till mottagarens bank genom Riksbanken osv) använder man betalsystem Lightning Network på Bitcoin. I Strike har man såklart också möjligheten att välja att skicka Bitcoin från walleten i stället för pengar från bankkontot och samma för mottagaren, behålla Bitcoinen eller växla till vanliga pengar.


Jack Mallers valde El Salvador som första marknad för introduktionen av Strike utanför USA, detta för att dels hjälpa befolkningen i El Salvador som till stora delar saknar bankkonto, dels för att ta bort kostnaderna för de pengarna som skickas från USA till El Salvador från de som emigrerat (remittances).

Skicka över Bitcoin så ger Mario en glass till någon


Det har varit en del funderingar kring hur LN kommer att fungera i praktiken i ett fattigare land då det fortfarande kräver en hel del teknisk kunskap då man ska öppna betalkanaler, man behöver ha Bitcoin som binds upp i kanalerna och tre transaktioner (växla till sig Bitcoin, öppna kanalen, stänga kanalen). Folk är som vanligt kluriga och hittar lösningar på problemen och detta verkar inte vara några praktiska problem för LN att få ett rejält fotfäste i en kombination av Strike, andra LN-plånböcker och lokala ”LN-banker” och är säkert en förklaring till den kraftiga tillväxten av LN de senaste månaderna. Angående transaktionsavgifterna så hänger de ju oftast ihop med priset på Bitcoin och de senaste veckorna så har ju dessa varit extremt låga så i praktiken så har detta inte varit något problem.


Enligt Jack och flera som arbetar med och kring honom så är det många länder som hört av sig och vill komma med på tåget vilket är superspännande. För Strike så krävs det mycket arbete per land för att komma i gång då banklagarna ser olika ut överallt så med begränsade resurser så kommer det att ta lite tid, nästa ”land” är Euro-området och förhoppningsvis så inkluderar det Norden. Min gissning är att det krävs något som Strike som katalysator för att utvecklingen av LN ska komma i gång i till exempel Etiopien, Nigeria eller Panama men stöttar regeringarna implementeringarna så borde det ju underlätta en hel del.


För någon vecka sedan meddelade Jack att man kommer att kunna växla mellan Bitcoin och vanliga pengar nästan gratis i Strike appen, att jämföra med dagens 2-5% hos Safello, Bitstamp och FTX. Detta är en game changer i crypto-världen där börsernas inkomster kommer från växlingsavgiften. För oss Bitcoin-maximalister kan detta få till följd att vi inte kommer att använda oss av börserna utan bara Strike och dess efterföljare som Bottlepay (annat bolag, samma upplägg) och säkert många fler i framtiden.


Det är bara en tidsfråga innan det första stora företaget meddelar att de kommer att ta emot Strike-betalningar och därmed LN-betalningar. Besparingen på 2-4% av försäljningsbeloppet som de sparar i kort- och bankavgifter är för lockande för att inte göra det. Jag tror Jack själv har nämnt att han varit i kontakt med Starbucks vilket känns logiskt.


På ett annat håll i Lightning-världen så händer det andra spännande saker som jag skarpt rekommenderar att man lägger några timmar på, LN-Markets där man får en inblick i Lightnings möjligheter samtidigt som man kan bota sin trading-abstinens.

Lite krångligt att sätta upp, tog mej två dagar att få rätt på det, verkar vara lite buggar och inbyggda fördröjningar men nu när det fungerar så är känslan överväldigande.

  1. Sätt upp en LN wallet som stödjer LNUrl login. Jag valde BLW i mobilen dit jag skickade 400.000 sats (1.000 kr), öppnade upp en LN-kanal med dessa (vissa plånböcker som Eclaire stödjer inte LNUrl ännu)

  2. Loggade in på LN-Markets med BLW! Supercoolt! Inga fler användarnamn och passord som hackas, som BankId utan tredje part

  3. Skickade över 200.000 sats. Titta noga när du gör det, fördröjningen mellan att du tryckt på skicka och att de syns på ditt konto på LN-Markets är ca 1 sekund, avgiften 7 sats = 2 öre

  4. Trade dina sats med belåning, just nu är jag +3.000 sats (8 kr) på en trade med $200 med 10 gångers belåning, stop loss $31.000 och profit taking på $32.000. Avgiften för trading betalas genom spreaden på köp- & säljkursen. (Uppdatering, slutade med att jag stoppades ut)

  5. När jag är nöjd så är det bara att ta ut sina sats, blixtsnabbt och med ca 7 öre i avgift.

Som sagt, väl värt tiden att testa och nu är ett bra tillfälle när transaktionsavgifterna på blockkedjan är låga.


En annan LN-applikation är Sphinx.chat där man bland annat kan skicka meddelande via LN, sätta upp poddar där man kan ta betalt per sekund, sätta upp chat rooms m.m. Jag har inte testat det än, där finns fortfarande begränsningar i antalet användare.

I en helt annan del av crypto-världen så pratas det mycket om community tokens, tänk Västra Frölunda Hockey token, där man köper tokens för att stötta klubben (eller artisten, konstnären, matematikern osv) och genom token får ett antal fördelar som rabatter, unika möjligheter att träffa spelarna online eller betalt för att man lägger ner mycket tid i supporterföreningen.


I Sphinx.chat kan man skapa samma community men med Bitcoin genom ett slutet chat room. För oss Bitcoin-maximalister så låter detta som vägen framåt i stället för 1 miljon olika tokens för varje fotbollslag, poddare, influencer, hembygdsförening m.fl.


Listan över LN-appar fylls så sakta på och min gissning är att det kommer en exponentiell tillväxt även här de närmsta åren nu när det börjat ta fart. Sedan sker det ju en teknisk utveckling av LN parallellt som möjliggör till exempelvis ”factory channel creations”, det vill säga skapa många LN-kanaler samtidigt och ”dual-funded Lightning Network channels” där du kan sätta upp både ut- och ingående kapacitet i kanalen och mycket mer.


Det snackas om en hel del annat också som jag får spara till ett annat tillfälle som hemma-routers med inbyggda LN-noder, skicka LN genom att splitta beloppet i många små betalningar och skapa avkastning på dina Bitcoin genom att erbjuda likviditet till kanalerna.


Som sagt, spännande tider och inte ens på detta begränsade området går det att hänga med.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page