top of page
  • Joacim Petersson

The båtten is nådd

Sommarstiltje!


Den stora frågan och förhoppningen är att Bitcoin-priset äntligen har bottnat efter 8 månaders konstant och smärtsam nergång och att vi nu ser någon typ av kraftsamling inför hösten. För ganska exakt ett år sedan, den 20 juli -21, så vände priset efter ett 50% ras och vi fick se en 100% uppgång från botten de kommande 4 månaderna och jag tror det är fullt möjligt att vi får en repris, kanske rent av ett nytt ATH redan i år.


Det är lätt att bara se alla som säljer, senaste "Mr. dimond hand Elon" men det finns vid alla orderavslut någon som gjort motsatt analys kring förväntad värdeutveckling och köper. Lyssnar man på Glassnode så är det två grupper som köper, shrimps (mindre än 1 BTC) och whales (1000-5000). Båda grupperna är ju spännande att fundera kring, shrimps för att Bitcoin fortsätter att vara en verklig gräsrotsrörelse och whales för att de stora pengarna har tänkt till och ser värde i Bitcoin. Just whales är jag riktigt nyfiken på vem det är som köper; kanske någon storbank, högprofilerad privatperson eller nästa MicroStrategy?


Nu blir det graf-kalas med ett urval av det jag följer för att känna mej trygg i att Bitcoin växer, eller i alla fall inte minskar. Jag har full förståelse för att de som bara följer priset och rubrikerna i DI tror att Bitcoin är på väg att dö men när man tittar på nätverket så ser i alla fall jag inte någon ökad risk i Bitcoin, tvärtom.


Min favorituppföljning - Bitcoin som inte rört sig på 12 månader - har dippat med 220k sedan toppen för 1,5 månader sedan.

Egentligen märkligt att inte fler rört sig med tanke på alla som varit tvungna att sälja på grund av att de köpt med lånade pengar eller använt Bitcoin som säkerhet i lån. Eller helt enkelt bara tröttnat på att se priset gå ner. Jag ser ingen annan tolkning än att det finns en stor grupp människor runt hela jorden som förstått och tror att Bitcoin kommer att bli riktigt viktigt de närmsta åren.


Även när jag tittar på kortare tidsperioder som 3-månaders utan rörelser så är nivån samma som tidigare trots allt som hänt.

Min tolkning av det är att i stort sett all dramatik har varit bland de 3 miljoner Bitcoin som finns på crypto-börserna eller hos custodians ("Bitcoin-bankerna") där ägarbytet sker i ett centralt register.


Antalet Bitcoin-adresser fortsätter att öka, lite lägre nivå än trend men helt OK.

Antalet ägare av Bitcoin XBT-certifikaten på Avanza har blivit en annan favorit, samma övertygelse som bland 12-månader hodlers.

CoinShares som står bakom Bitcoin XBT publicerar en daglig extern revision av sitt innehav (certifikatet finns mer än hos Avanza).

Samma som med antalet ägare, de flesta behåller sina Bitcoin, inte ens ett 70% prisras gör att man säljer.


MicroStrategy har vaknat till liv! Kursen har dubblerats uttryckt i BTC på två månader och handlas nu till ett premium, läs gärna om mitt senaste inlägg om MicroStrategy.

Aktiepriset i USD låg på fredagen på trendlinjen och följer just nu Bitcoin-priset 1:1.

Antalet kortade aktier ligger kvar på samma nivå som tidigare.

Den höga nivån av kortade aktier, 20% av antalet aktier, hänger ihop med lånen, annars så hade ju alla short sellers stängt sina positioner när kursen var nere och vände på $170.


Kursuppgången i MicroStrategy är ytterligare ett tecken på att där finns många som tror på Bitcoin och gjorde en liknande analys som min men med betydligt större övertygelse än vad jag hade. Troligtvis så kommer det inte att uppstå samma typ av köpläge igen i MicroStrategy, nu har de okända villkoren i lånen testats och den risken är borta.


Hash raten sjunker något de senaste veckorna men inte heller detta känns alarmerande.


Lågt Bitcoin-pris och högt elpris gör att gammal utrustning stängs av, precis som systemet är designat för.


Är ju ett tag sedan "systemet" låg nere ...

Till och med aktier i miners har visat tecken på att ha bottnat.

För att Bitcoin ska bli pengar som vi tänker på dem idag så måste Lightning Network lyckas. Och det ser bra ut, det växer i snabb takt.

LN är det mest spännande som händer inom Bitcoin - blixtsnabba digitala betalningar utan tredje part - en unik uppfinning, större och viktigare än internet. Vore ju helt otroligt märkligt om detta inte skulle bli något.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page