top of page
  • Joacim Petersson

The best of Bitcoin Twitter vecka 4

Det är "information overflow" i min hjärna för tillfället så dagens inlägg blir en mix av bästa memes och tweets under veckan, slumpmässiga tankar och några uppföljningar.


Vad tror ni, händer det mer just nu än för t.ex. 10 år sedan eller är det bara jag som är mer uppmärksam?


Joe Rogan vs. Neil Young som väldigt lätt kan symbolisera det nya mot det gamla och som lockar fram åsikter som att "vi borde censurerar all media för allas bästa". Eller en reell risk för krig i Europa där det är enkelt att dra paralleller till starten av första världskriget. Eller en energikris som troligtvis tar flera år att jobba bort. Eller ett virus som muterar med jämna mellanrum. Eller ...


Inom ekonomi och finans så hör jag fler och fler säga att det vi ser nu aldrig har hänt innan så historien är inte till någon hjälp. Många rekord: lägsta räntorna, mängden skulder, tillväxten i penningmängd, extrema tillgångsvärderingar samtidigt med tydliga tecken på en snabb nergång inom ekonomin och hög inflation. Och samma överallt i världen i lite olika nyanser, ingenstans att söka skydd om man tror att vi är nära någon typ av vändpunkt. Undantaget kanske är Bitcoin över tid men resan blir med all säkerhet skumpig.

Atlanta Fed har ett verktyg där de stoppar in ekonomiska prognoser och utfall löpande och får ut en prognos för BNP. Prognossäkerheten är rätt låg, är alltid för hög i början av ett kvartal för att sedan gå ner över tid. Igår var prognosen 0% tillväxt för Q1 i USA medan snittet bland prognosmakare är 3,5% (reella siffror, det vill säga nominell BNP minus inflation). Kanske är det detta som gör att börserna går ner?


Riktigt jobbigt läge men bra för Bitcoin tror jag.


Höjer Fed sin Fed funds rate, det vill säga räntan bankerna får på sina pengar som de har hos Fed över natten enligt lag så påverkar detta de korta marknadsräntorna som är basen för alla rörliga lån och risken är stor att den blå cirkeln nedan händer. Skulle vilja lägga till två punkter i denna cirkel: lägre aktievärderingar, framförallt för tech och bolag med svaga kassaflöden och lägre fastighets- och bostadspriser.


Högre amerikansk ränta stärker dollarn vilket påverkar hela världen, alla lån som länder och företag har i USD blir dubbelt dyrare (högre ränta, dyrare dollar), högre råvarupriser då är prissatta i USD och tillsammans med lägre global ekonomisk aktivitet så har vi en farlig mix.

Låter Fed räntan fortsätta vara nästan 0% så är risken stor att inflationen biter sig fast den, nedre högra cirkeln (saknar kunskap för att sätta ett korrekt namn på färgen :-)). Minst lika dåligt alternativ som det första men min gissning är att Fed väljer detta.


Den tredje cirkeln är några år framåt i tiden, ett försök att skapa ett nytt ekonomiskt system där alla räntor sätts av Fed och marknadskrafterna satts ur spel.


Jag tycker det känns som om Bitcoin-priset bottnat för denna gången. Av alla suveräna Bitcoin-memes är detta nog min favorit.

Hodlandet fortsätter, både 12-månaders och 3-månaders. Speciellt 3-månaders är spännande, i den gruppen finns ca 1 miljon Bitcoin som köptes under höstens uppgång till ett högre pris än dagens. Nu väntar vi bara på att köparna ska dyka upp, då kommer detta att bli roligt igen.

Detta tweetet tycker jag fångar Bitcoiners på ett utmärkt sätt.

Under de senaste veckorna så har det dykt upp en ny historisk referenser kring shitcoins och memestocks; Lenin lär ha skrivit att utbredd "gambling" är ett tecken på att det ekonomiska systemet är på väg att bryta samman. Rätt ofta tänker jag att investera som man gjorde förr i tiden är dött, att sätta sig ner och fundera på potentialen i bolaget och räkna på omsättningstillväxt, marginaler och kassaflöden. Nästan allt har ersatts av att gissa rätt bolag i rätt tid och vara relativt kortsiktigt (med några undantag), som att "gambla".


Bland shitcoins är där en naturlig rotation då den årliga tillväxten av shitcoins är drygt 110% de senaste tre åren. Förra månadens darling Terra är ner 50%, Solana ner 60% sedan i november, samma för Cardano, men jag är helt lugn, det tillkommer 100 nya shitcoins varje veckan att ta ett bet på.

Nedan är något jag letat efter länge, ett "värde"-index över shitcoins, det vill säga total crypto market som på CoinMarketCap.com men utan Bitcoin och stablecoins.

Det har dykt upp lite gammal "skåpmat" i mitt Bitcoin-Twitter senaste veckan, allt i ett försök att peppa upp lite positiv stämning och för att höja blicken och sätta saker och ting i sitt perspektiv.


Den procentuella månadsförändringen för guld i tyska mark 1914-1923. Om detta på något sätt visar vägen fram till en hyperbitcoinized värld och vi är idag motsvarande 1917 så blir det en "spännande" resa och hodlandet kommer att testas rejält.

Många finansmän pratar fortfarande om Bitcoin och tulpaner. Första bilden från 2018 och nästa uppdaterad till idag.


Nedan en snart fyra år gammal bild som försöker beskriva Bitcoins utveckling. Vi är mitt uppe i stegen mitt i bilden, efter stjärnan, vilka känns spot on.

Kanske den svåraste vinklingen av Bitcoin, som protokollet för värde på Internet, kanske inte den första forklaringen man tar upp när någon newbie frågar "vad är Bitcoin".

En av Bitcoins kärnor i den djupare förståelsen av Bitcoin, tillsammans med bl.a. POW.

Och svaret på frågan "varför Bitcoin".

Såhär känner jag för den långsiktiga utvecklingen kring reglering av Bitcoin men visst det kan bli stökigt kortsiktigt, där är många som vill att Bitcoin ska försvinna.

Är ju rätt oväntat att en tränare i amerikansk fotboll från Kansas ska vara en vår tids största bästa ledare och tänkare. Fler Ted Lasso i världen!
0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page