top of page
  • Joacim Petersson

The flippining och i Ingenmansland

"The flippening", det vill säga att Ethereum ska ta över Bitcoins 1:a plats i cryptovärlden, funderas det på på många håll. Vissa ser det som en självklarhet när man ser allt som händer i Ethereum-världen medan Bitcoin maxis hittar argument mot.


Allt kokar ner till två punkter:

  • är Ethereum säkert utifrån ett tekniskt perspektiv? Är all kod och alla utveckling till ETH 2.0 testad tillräckligt? Jämfört med Bitcoin så går det i "warp speed".

  • spelar decentralisering roll? Om ja, kommer vem som helst att kunna sätta upp en nod i ETH 2.0, kommer stakingen att vara tillräckligt utsprid så att inte t.ex. cryptobörserna styr miningen? Om koden innehåller fel, kommer man att forka så att "alla" (stora, viktiga investerare) blir utan skada?

Svåra frågor som vi inte kommer att få svar på förrän tidigast om några år.


När Stan Druckenmiller pratat så lyssnar hela finansvärlden.

Speciellt intressant är att han jämför Ethereum med MySpace och Yahoo. Jag såg i ett annat referat (som jag tyvärr inte hittar just nu) att han grundar nedan på att han ser att de smartaste personerna väljer att jobba med Bitcoin

Bitcoinpriset befinner sig i Ingenmansland sedan någon vecka, inget man är van vid, Bitcoins naturliga tillstånd är att det antingen går upp eller ner. I helgen myntdes dessutom en ny akronym: FOW - fear of weekend. Men det gick ju bra denna helgen, inget ras!


Det som händer under tiden är att long term holders av Bitcoin köper av short term holders, från svaga händer till diamond hands, +222k de senaste två månaderna. Både bra och dåligt, hade ju varit bra om fler ägt Bitcoin men "tryggt" att veta att det finns kunniga som köper.

Ett tydligt tecken på att traders inte valt någon riktning är att där är nästa lika många bulls som bears på FTX market. Detta ser man på det som kallas Funding rate på BTC-PERP, det vill säga terminen för BTC utan slutdatum (=fungerar som ett certifikat minus avgiften).


Funding rate är ett incitament att balansera ut köp- och säljsidan genom att den sidan med störst tryck får betala ränta till den andra, just nu så får bears betala 0,0003% i timränta (2,6% i årsränta) till bulls, det vill säga att de är något fler negaitva, i januari så fick bulls betala 50% när ingen vill gå kort.

Nu på morgonen hände något som jag aldrig trodde jag skulle få uppleva igen, transaktionskostnaden för Bitcoin var nere på 1 s/b, dvs man kunde göra en transaktion för 0,6 kr. Nu har den stigit något, Europeiska traders har väl börjat vakna.

Hash raten håller uppe väl och blocktiden är ca 10 minuter så anledningen till den extremt låg transaktionskostnaden är helt enkelt att där är få som vill göra transaktioner, säkert kopplat till den låga volatiliteten i priset, alla väntar för att se vad som händer.

Hash raten är riktigt spännande att följa, stänger de ner stora miners i Kina eller flyttar de bara inom landet? Flera rykten om att de flyttar ut från Kina till Europa, USA och Kazakstan, i så fall riktigt bra.


En punkt som säkert håller tillbaka priset är två uttalande i helgen från USA, dels deras bankinspektion OCC, dels från finansmarknadsinspektion, SEC, att cryptovärlden måste regleras för att skydda privatpersoner och investerare.

"Bring it on" - detta är oundvikligt, lika bra att ta "striden" nu så detta renas ut från FUD-listan under 2021 tillsammans med miningens miljöpåverkan och "Kina styr Bitcoin".


Och Fear & Greed indexet tickad upp lite igår men är fortsatt riktigt lågt.

Senaste vi var på dessa nivåerna i under våren 2020 så vara det i 6 veckor så blir det samma denna gången så är det 4 långa veckor kvar.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page