top of page
  • Joacim Petersson

The winter is coming?

Ett servicemeddelande: jag kommer tillfälligt att minska vår exponering mot Bitcoin-priset.


Sannolikheten för att Bitcoin kommer att bli viktigare för oss än internet stiger för varje dag, jag tycker allt tyder på det och jag är nästan lika säker på att vi har den perfekta stormen för Bitcoin framför oss på några års sikt.

Favorit i repris - känns verkligen som att "Bitcoin is Hope" i en orolig tid


Osäkerheten i världen är stor och tyvärr ser jag många tecken på att den är på väg på att öka. Det är samma faktorer som jag skrivit om de senaste månaderna:

  • Baksmällan efter stimulanserna 2020-2021

  • Kriget

  • Corona i Kina

Sammantaget så blir effekterna av ovan matbrist och svält, oroligheter och upplopp, brister i råvaror och "prylar" som driver upp priserna dvs. inflation och högre räntor. Detta leder till ännu lägre ekonomiska aktiviteten i hela världen, mest i Kina och Europa men även i USA.


Effekterna på finansmarknaderna sköljer fram i omgångar och de allra flesta investerarna ligger på minus för året och är oroliga. Lägre riskvilja, mindre tillgång till likviditet och högre räntor leder till att BTFD (buy the fucking dip) ganska snabbt ersätts med minskade positioner och mer likvider, eller rättare sagt lägre belåning.

Utvecklingen av lån med värdepapper som säkerhet i USA, från 1991 till idag


Det som jag tycker är mest oroande är hastigheten i ökningen av räntorna, nedan den 10-åriga svenska räntan.

Bitcoins korrelation till aktier, främst Nasdaq, är för tillfället hög, nedan 100 dagars = ca 5 månader, så går Nasdaq ner så går Bitcoin ner.

I något läge så kommer Bitcoin att "för alltid" få en mycket lägre korrelation till aktier men jag tror inte vi är inte där, jag ser inga tecken på det just nu. En första indikation på att det kan vara på gång skulle kunna vara att guldpriset börjar gå upp rejält när aktier och obligationer går ner i värde och Bitcoin inte rasar. Men innan det händer så ska mycket av belåningen av guld vara ute ur systemet så jag skulle inte vara förvånad om vi kommer att se lägre guldpriser de närmsta månaderna innan en rusning.

Jag tror att vi har oroliga finansmarknader framför oss de närmsta månaderna:

  • Insikten växer fram hos de flesta att oavsett hur kriget går i Ukraina så kommer hotet mot alla länder i Rysslands närhet att vara stort i många år framöver. Det blir tydligare och tydligare att det finns många i Ryssland som vill återupprätta Sovjets gränser och motståndarna inom landet verkar inte kunna organisera någon "kamp". De långsiktiga effekterna av ett isolerat Ryssland har inte prisats in av marknaderna alls skulle jag säga

  • Coronan i Kina verkar sprida sig snabbt, Shanghai just nu och rykten om nedstängning av Guangzhou är tecken på desperation. Kontraktet mellan kommunistpartiet och folket är brutet, folk svälter i karantänen och med stor sannolikhet dör många av corona vilket leder till oroligheter. Den kinesiska ekonomin var redan bräcklig och det krävs nog inte mycket innan vi ser nya tecken på stress i bank- och finanssektorn

  • Lågkonjunktur och inflation samtidigt ställer världens centralbanker inför ett dilemma: höja räntan för att få bukt med inflationen men som sänker konjunkturen ännu mer och med risken för en finanskris eller hög inflation som drabbar alla men de med lägst inkomster mest.

Mixen av ovan tror jag leder till sjunkande aktiepriser och detta drar med sig Bitcoin. Därför kommer jag att de närmsta veckorna sälja av ca 10-15% av det som följer Bitcoin-priset; MicroStrategy, optioner i Hut8, Bitcoin-terminer och kanske lite certifikat.


Planen är att köpa tillbaka allt under sommaren men till ett lägre pris :-).


Två punkter som kan göra att Bitcoin-priset inte går ner:

  • Världens regeringar och centralbanker struntar i inflationen och gör en sista (?) push med samma typ av stimulanser som vi sett de senaste 15 åren och lyckas på en och samma gång få fart på riskaptiten samtidigt som många förstår att det är sista gången detta tricket fungerar

  • Korrelationen mot aktier är bruten men det syns inte än. Orsaken skulle vara att insikten kring Bitcoins egenskaper och positiva framtid är mycket mer etablerad inom stora grupper än vi tror. Det finns gott om rykten om att stater köper Bitcoin, att Bitcoin ska erkännas som valuta i många länder, att stora fonder och investerare köper Bitcoin osv. Det är därför antalet Bitcoin som inte rört sig på ett år går "up to the right"

Spännande men extremt jobbiga tider ...

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page