top of page
  • Joacim Petersson

Tokens - raket, Amazon eller FramFab?

9.457


Så många tokens finns det listade på CoinMarketCap.com just idag och varje vecka tillkommer i snitt 75. Och varje dag så läser jag om någon token som haft ”lift off” och gått upp flera hundra procent och beskrivs av entusiasterna som ”nästa Bitcoin” eller att just den token kommer att vara i centrum av DeFi.

Frågan som gnager i huvudet på mej sedan flera år är – finns det värde i andra cryptovalutor och tokens?


Bitcoin har jag redan sorterat ut i en speciell kategori så tankarna är kring allt annat som händer i tokens-världen. Svaret jag letar efter är – kan jag få en bättre avkastning om jag allokerar en del av portföljen i tokens? När jag letar svaret så dyker det upp 10-tals nya frågor och på toppen av dessa frågorna så ser jag all utveckling kring Bitcoin, i en långsammare takt men på något sätt mycket mer stabilt.


Bitcoins värde grundar sig i dess samlade egenskaper: peer to peer, decentralized, open, public, neutral, trustless, borderless, permissionless, immutable, censorship resistant, anonymous, programable, limited. Gemensamt för de andra 9.456 tokens är att precis 0 av dem har alla dessa egenskaperna, framförallt är det egenskapen decentralized de saknar.


Det skrivs mycket om Ethereum och deras planerade uppgradering till Proof of Stake och ändrade utgivning av ETH där antalet nya ETH mer kommer att likna Bitcoins. Men det är Vitalik Buterin och Ethereum-stiftelsen som bestämmer och vad är det som hindrar dem från att ändra sig igen? På plussidan finns såklart massvis med argument för Ethereum men det är just detta att Ethereum inte är decentraliserat som gör mig riktigt fundersam.


Eller så bryr sig inte investerare och användarna om just decentralisering, bara det går att skapa tjänster som många vill ha så finns det värde? Om det är så, varför inte bara starta ett bolag och är det bara för ”pengar” decentralisering är avgörande? Bitcoin kommer ju att dö om inte decentralisering är viktigt och jag har riktigt svårt att se att det är just detta som eventuellt kommer att sätta stopp Bitcoin.

När man tittar närmre i Etherscan på specifika tokens som gått upp flera hundra procent som FTX market (token heter FTT) eller Uniswap så blir jag ännu mer fundersam. FTX markets finns i 6.670 wallets, fler för Uniswap med 220.000 och de 100 största wallets äger i FTX markets 99,75% av alla tokens och i Uniswap 91%. Inte precis spritt ägande och vad händer när de börjar sälja?

Dogecoin är ju ännu mer intressant att fundera kring, är det bara spekulation eller finns det något helt nytt som skapar värde som jag inte fattat. Omöjligt att veta, lutar åt det första men har haft fel förr. Kanske någon (Tesla?) väljer att använda Dogecoin som basen i sin fan club och bara sälja kepsar för Doge?


Rubriken till inlägget anspelar på dot.com bubblan i slutet av 90-talet, alla bolag som nämnde Internet (eller som de sa på TV, ”det globala datornätverket Internet)” gick upp flera 100%, ibland +1000%. FramFab var ett internetkonsultbolag som 1999 värderades som Atlas Copco och Kamprad och Rausing (Tetra Pak) stod på kö för att få köpa in sig. Två år senare var aktien ner 65% och 2006 försvann bolaget.


Amazons väg till värdsdominans var också skumpig men överlevde flera nergångar på >50%, nedan från börsintroduktionen 1997 till 2010

Analogin med dot.com eran är den som just nu känns mest rimlig för mej. Vi är då inne i den tredje tokens-bubblan, första 2011/12 med Lite & Dogecoin och ett tusental tokens till som dött (kolla på DeadCoins.com), den andra 2017 och då kanske 2021/22. Bland alla dagens tokens kan det kanske finnas några enstaka som kommer att ha samma relativa värdeutveckling mot Bitcoin som Amazon haft mot S&P500 men är övertygad om att det är omöjligt att hitta dem idag.


Möjligtvis så skulle man kunna skapa en portfölj som man HODL men jag väntar tills efter nästa riktiga nergång då blir det tydligare vilka som eventuellt har värde. Vem hade inte velat köpa Amazon för $5 i slutet av 2001?

Amazon 1997-2021

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page