top of page
  • Joacim Petersson

Transaktionstest

Prisutvecklingen för Bitcoin de senaste månaderna har ju varierat mellan jobbigt och tråkigt, idag som igår, tråkigt. En sak är dock säker, 1 BTC är på lång sikt inte värd $57.500, antingen $1 som ett Pokemonkort eller >$100.000 som en viktigt del, kanske rent av den viktigaste delen, i vårt ekonomiska och finansiella system. Det är bara att fylla på med tålamod.


Under tiden så fortsätter jag med att dyka vidare in i ”systemet” Bitcoin och specifikt transaktionskostnaden och har gjort ett test. Jag har skickat Bitcoin från min Ledger till min Blockstream Green wallet på mobilen med en transaktionskostnad på 10 sats/byte vilket gav en total kostnad på $0,8 eller 7 kr. Såhär i efterhand så inser jag att det var för mycket, kunde halverat kostnaden och fått samma resultat.


Transaktionskostnaden för att komma med i nästa block har varierat nu under morgonen, från 5 s/b till 50 och nu tillbaka till 5. Även transaktioner med lägre än 5 s/b kommer att komma med i ett block förr eller senare då det finns andra parametrar och strategier hos miners än högst avgift.

Från btc.bitaps.com


I Ledger Live så kan man enkelt själv välja transaktionskostnad. I steg två när man ska skicka så finns en ruta där man välja Network Fee mellan High, Standard, Low och Custom. Här har vi ju förklaringen till att man ser många transaktioner i mempoolen med höga transaktionsavgifter, Standard var 85 s/b när jag skulle göra transaktionen. Jag antar att det finns någon typ av algoritm i bakgrunden som kollar tillbaka några veckor/dagar/timmar och sätter värdet. Jag valde Custom och 10 s/b.


Nedan är detaljerna från transaktionen (jag har skuggat vissa delar, för er som inte är helt övertygade om Bitcoins säkerhet kan ju testa att gissa de tecknen som saknas i t.ex. transaktionsID).

Nix, Input var inte 655 BTC, då hade vi varit i vårt hus på franska Rivieran 😊


Det tog alltså 34 minuter innan transaktionen kom med i ett block (block 681846), att den inte kom med i första blocket efter jag skickade den beror på att avgifterna gick upp under tiden jag gjorde transaktionen som jag beskrev ovan.


Transaktionen innehåller 1 input och 2 outputs (läs här), en 100-lapp (input) ifrån Ledger walleten så där blev två outputs, en på 25 kr som var transaktionen jag ville göra och 75 kr tillbaka i växel. Storleken på transaktionen var 224 bytes som förväntat med 1 input, 2 outputs med en nyare wallet-adress med Segwit. I Ledger så kan man bestämma vilka UTXO som ska användas, Äldst är default .


Lessons learned för att minimera transaktionskostnaden:

  1. Välj en wallet där man själv kan välja Network Fee (OBS! Skriv alltid ner seed orden så du kan återställa walleten, testa att återställa den)

  2. Ha koll på networks fees genom t.ex. https://btc.bitaps.com/

Skulle man välja en för låg fee så kan man fylla på den i efterhand. Jag har inte testat än men det ska vara enkelt.


För egen del så ska jag passa på och fylla på lite i min Lightning Network-plånbok också. Nu finns det plug-ins för Wordpress så man får betala för att läsa en bloggpost så min gissning är att vi närmar oss slutet för gratis content på internet då ”alla” kommer att byta från annonser till mikrobetalningar, då är det ju bra att ha Bitcoin i sin LN-plånbok.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page