top of page
 • Joacim Petersson

Uppföljning Bitcoin - FUD

FUD-nivån är fortsatt hög men samtidigt så träder det fram många oväntade Bitcoiners som motpol.


Under Övrigt så fortsätter den ekonomiska datan att ticka på mot lågkonjunktur tillsammans med oroande uttalanden kring banker.


Som bilaga hittar du anti-FUD som mordstatistik tillsammans med bl.a. korallrevens återkomst, något du inte hittar i gammelmedia vilket är konstigt.


Mätningar


Inga mätningar, kommer inte på några.


Nyheter


Det är i USA den mesta FUDen händer:

 • Myndigheter stänger banker som har kopplingar till crypto

 • SEC och skattemyndigheten ligger på cryptobörserna och enskilda crypto-projekt

 • Många utskottsförhör i kongressen där mycket fientlighet till främst crypto men även Bitcoin framkommer

 • Förslag på lagar i delstater som vill förbjuda mining och betalningar med Bitcoin

 • Förslag från Vita huset om 30% skatt på mining

 • Greenpeace fortsätter sin kampanj #ChangeTheCode

 • Långt reportage i New York Times om Bitcoin mining där de bland annat manipulerat en bild så det såg ut som smog över en stad i Texas orsakad av mining

 • Senatorer och kongressledamöter som gör negativa uttalande om Bitcoin

På hemmaplan så går det rykten om att shitcoiners lobbar hårt för att EU ska förbjuda PoW mining.


I Sverige fortsätter bankerna med kapitalkontroller, förra veckan så stängde Handelsbanken av Safellos Swish för att någon kund köpt Bitcoin som använts till något olagligt. Helt galet. Såg även ett tweet för någon vecka sedan (som jag inte hittar) om att SEB avslutar sina avtal med ett svenskt cryptobolag.


Jag tycker ändå att det är lite lugnare de senaste veckorna eller så beror det på att jag vant mej. Jag lyssnar på Jeff Both så ofta jag hittar något och nu senast hos Peter McCormack så nämner han i en bisats att attackerna bara är uppvärmningsfasen. Hoppas verkligen han har fel men jag är mentalt förbered.


Fördjupning/fokus


Det finns idag tre attackvektorer mot Bitcoin:

 • Stänga on/off-ramper

 • Förbjuda eller i alla fall försvåra för Bitcoin mining

 • Förbjuda betalningar med Bitcoin

I en härlig mix av olika representanter från Etablissemanget så FUDas det mest kring de två första och det som är jobbigast är alla lögner som att crypto är orsaken till bankkrisen, att Bitcoin bara används av kriminella och att PoW är en stor miljöbov.


Samtidigt så ”mutar” Warren Buffet delstatssenaten i Texas så att de ska försvåra miningen så han kan tjäna mer pengar på sin nya naturgasdrivna elproduktion och som det verkar även världens 8 rikaste, Carlos Slim som (kanske) utnyttjar sitt ägande i New York Times så att de av samma anledning ljuger ihop ett långt reportage om mining. Bakgrunden till att ett par delstater föreslagit att de ska förbjuda betalningar med Bitcoin har jag inte läst något om men tanken att banklobbyn ligger bakom ligger nära till hands.


Sanningen är inte viktig för Etablissemanget och så har det nog alltid varit men nu är vi betydligt bättre utbildade och har tillgång till information som gör att det blir så tydligt vilket såklart stör och skapar stor osäkerhet kring vad som är sant eller falskt.

Debatten och ifrågasättandet är död i ett antal frågor för man får inte vara osäker, även inom extremt komplicerade områden och alla som provar att ställa frågor klassas som foliehattar: klimat, kostråd, covidhantering och ekonomisk teori är fyra exempel. Jag avstår från att skriva ytterligare ett långt rant om hur gammamedia fullständigt havererat medan olika myndigheter slåss med näbbar och klor mot att vi inte ska ifrågasätta deras ”sanning”.


Samtidigt så händer det mycket positiv anti-FUD i USA, ett antal kända rikspolitiker står upp för Bitcoin med presidentkandidat Robert Kennedy, tidigare presidentkandidat Tulsi Gabbard och guvernören i Florida Ron DeSantist i spetsen och regelbundet så dyker det upp någon ny kongressledamot som Bitcoiner. Lägg till dessa fler sedan tidigare uttalade Bitcoiners som senatorerna Lummis, Cruz och Emmer m.fl. vilket gör att Bitcoin kommer att bli en viktig fråga i nästa års val där alla kandidater kommer att tvingas ha en åsikt.


Som motvikt till delstater som FUDar så händer det mycket positivt också, flera delstater som Montana, Mississippi och Wisconsin har skapat lagar för att säkerställa betalningar med Bitcoin och PoW mining samtidigt som de tar kraftigt avstånd från CBDCer.


Även inom gammelmdia så dyker det upp små tecken på att Bitcoin normaliserats. Financial Times har innehållit oändligt med FUD genom åren men helt plötsligt igår så dyker tweetet nedan upp.

Verkligen inte spektakulärt, ett neutralt reportage kring priset på Bitcoin!


Ett annat tecken på att Bitcoin håller normaliseras är när man ser person utanför Bitcoin-världen retweeta Bitcoiners. Det finns bara en anledning att följa Tuur och den svenske säkerhetsexperten Oscar Jonssons retweet skulle jag nog vilja säga är ett statement och hans tidigare ca 100 aktiviteter på Twitter rör Ryssland och kriget.

Tuurs tweet är dessutom riktigt bra och visar på magnituden på rörelserna på räntemarknaderna.


Övrigt


De flesta som är en del av räntemarknaden vet att centralbankerna inte spelar någon större roll.


ECB höjde igår sin styrränta medan räntorna sjönk runt om i Europa, samma i USA i tisdags. Nedan är den amerikanska räntekurvan, det vill säga räntan för olika löptider på obligationer, 1-månads räntan längs till vänster och 30-år längst till höger.

I en frisk ekonomi så ska Feds Funds vara lägst och 30-årigen högst, risken ökar ju.


Skillnaden mellan Fed Funds och 1-månadsräntan över tid visar på samma sak, obligationen är så mycket mer användbar i Eurodollarsystemet som säkerhet så man köper hellre en obligation med lägre avkastning än sätter in pengarna hos Fed.

Ekonomiska data fortsätter ner, inköpschefsindex runt om i världen ser ut på samma sätt som i Sverige.

Bankkrisen, just nu mest synlig i USA, börjar ändra skepnad. Utöver att ”alla” flyttar sina pengar från konton med 0% ränta i en osäker bank till räntefonder med 5%, eller ApplePay, så skrivs det mer och mer kring lån till kommersiella fastigheter, nedan ett utdrag från New York Times reportage om en regional bank.

Jag skrev för drygt ett år sedan om att det är svårt att greppa konsekvenserna av en rejäl ekonomisk och finansiell kris men ”hälften av värdet på tillgångar och 100% av skulderna” är ett sätt att tänka och det känns fortfarande rimligt om inte den nedåtgående spiralen stoppas de närmsta veckorna.


Bilagor


Nedan lite blandad anti-FUD som man inte ser i media.


Från BRÅ, mordstatistik i Sverige, från 11 mord per en miljon invånare 2002 till … 11 förra året… Så ingen mordvåg, morden har bara byt till en annan typ av hemskt våld som vi såklart ska göra (nästan) allt för att minska.

Och korallreven vid Stora barriären växer så det knakar, källa australiensk myndighet.

Jordens medeltemperatur mätt som ett 3-års medelvärde fortsätter att sjunka, data NASA och beräkningar Univerisity of Alabama. (Uppdaterad data kring globala temperaturer finns inte i IPCCs databas)

Detta trots att koldioxidhalten ökar.

Notera att mängden koldioxid i luften är 4/10.000-delar varav 1/10.000 (max) är människans bidrag.


Både temperaturen och avvikelsen till koldioxidhalten ligger inom felmarginalen enligt klimatforskare (”källa”, Twitter – troligtvis Mika Rantanen).


Temperaturen på norra halvklotet, varmt i Spanien, kallt bl.a. i norra Europa och USA.

Och sist, temperatur och nederbörd i mellanskåne årets första fyra månader, källa SMHI.

Det är riktigt deprimerande att följa "debatten" om klimatet, helt fri från nyanser och nyfikenhet i båda lägren.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page