top of page
  • Joacim Petersson

Uppföljning Bitcoins ekosystem – användare

Känns ju riktigt bra att ha genomgången av Bitcoins ekosystem i ryggen nu när priset är jobbigt och no-coiners firar seger igen.


Under Fördjupning en bit ner så hittar ni mina funderingar kring vad som händer nu.


Mätningar


Ett år efter ATH och med ett nytt prisras så fortsätter övertygade Bitcoiners att hodla, upp 100k på mindre än en vecka, faktiskt helt galet.

Och 0,3 miljoner nya adresser med Bitcoin senaste veckan. Verkar som om Nick Carter har fel, #ThankAMaxi

Till och med ett litet, litet upp-tick i antalet ägare av Bitcoin XBT-certen och även i Bitcoin Zero och MicroStrategy. Detta är ett riktigt bra mätetal på övertygelsen bland Bitcoiners.

Kommentarer: Ett par grafer till som bilaga längst ner i inlägget.


Tittar man bara på dessa tre bilderna så kan man ju tro att allt är frid och fröjd.


Coinshares äger XBT Provider som ger ut certen. Coinshare har rapporterat att de har (hade ...) 11% av sina Bitcoin hos FTX men XBT haft sina hos en ren "custodian" typ Fidelity. De kommenterade det på Twitter i fredags och allt är OK enligt dem.


Nyheter


Endast fyra nyheter under tre månader som jag klassat som "användare":

Indien, Brasilien, Sydafrika och Libanon, alla med sina olika problem som Bitcoin löser, återkommer kring detta, har ett halvfärdigt inlägg men "annat" har distraherat de senaste dagarna.


Fördjupning/fokus


Onödigt men oundvikligt är kanske den bästa sammanfattningen av allt som händer. Effekten blir en längre väntan på prisuppgång och eventuellt något års försening till hyperbitcoinization.


Det som händer nu är bara en fortsättning på den splittring som startade 2011 när Charlie Lee klonade Litecoin från Bitcoin. Skillnaderna i kulturerna mellan Bitcoin och shitcoins tillsammans med all annan bråte som skapats kring ”crypto” har bara blivit större och större genom åren och det som händer nu känns ju som ett crescendo. Kan jag hoppas på en Reset till något som i alla fall ligger i linje med Satoshi uppfinning? Troligtvis, skadorna som skett under året och sker just nu är så stora så det kommer att ändra mångas inställning.


Uppfinningen Bitcoin är unik och är en äkta global gräsrotsrörelse som för flera år sedan passerade punkten då något kan stoppa utvecklingen.


Precis noll Bitcoiners har stängt av sin nod på grund av idioten SBF, ingen miner vill stänga av sin utrustning utan gör allt de kan för att få tidsstämpla transaktioner, precis alla 100.000-tal utvecklare fortsätter i sina open source-projekt för att det blivit ännu tydligare att det är superviktigt med decentralisering och öppenhet samtidigt som 10.000-tals crypto bros blir Bitcoin-maxis och lär sig hantera sin Bitcoin wallet. Och såklart ingen som säljer för kunskapsnivån och övertygelsen är på topp.


Det som kommer att saknas det närmsta året är helt nya Bitcoiners, ingen vettig människa som inte var intresserad tidigare kommer att närma sig Bitcoin och ”crypto” och vi redan troende kommer inte att missionera utan hålla en låg profil.


Som jag längtade 2017 när de stora pengarna var på väg in i Bitcoin och så besviken jag är nu. Flera ärliga visionärer dök upp såklart men till största delen var det de mest pengasugna snake oil-säljarna som snabbt insåg att de inte kunde tjäna pengar på att hodla Bitcoin åt sina kunder utan var tvungna att sälja en ”förbättrad” Bitcoin. Jag vet inte vad som är bäst när jag hör Raoul Pal säga att ”decentralisering är ett spektrum”: att han inte fattar bättre eller att han ljuger.


Elefanten i rummet är Ethereum och kanske det är det dags nu? Insikten om att det inte går att sälja de ETH man låst upp i staking och att man censurerar transaktioner kanske biter? Förhoppningsvis så går diskussionen livlig i styrelserummen hos finansiärerna och jag tycker det är mycket bättre att vi river det plåstret nu också än om några år.


Just nu skrivs det historia, jag är säker på att man kan lära sig extremt mycket om Bitcoin och om finansmarknader i stort om man är observant och funderar. Precis som vanligt, leta signaler i bruset, även om det är jobbiga tider.


Övrigt

Nä, jag har haft fullt upp med att hosta och hänga med i crypto-debaclet.

Noterar dock att jag missat att börsen gått upp 20%, räntorna och dollarn gått ner kraftigt men vet samtidigt att det aldrig hänt att vändningen skett innan ränte-spreadarna vänt. Nedan 10y-2y sedan 1980, de grå ytorna lågkonjunktur i USA

Normalt så ska långa räntor alltid vara högre än korta (ränta = ekonomisk utveckling + inflation + riskpremie) men sedan flera månader så är t.ex. 2-årsräntan högre än 10-års. De som investerar i långa räntor tror alltså att de får ett bättre kassaflöde de närmsta 10 åren genom att köpa en 10-åring idag till ca 4% ränta än en 2-åring till 4,4% samt t.ex. en "8-åring" om två år. De tror alltså att räntorna om något år kommer att vara betydligt lägre än idag, det vill säga lägre ekonomisk utveckling och lägre inflation.


Tavi gör många intressanta sammanställningar på ett lite annorlunda sätt. Han har alltså titta på "alla" möjliga spreadar (totalt 10 räntor från over night till 30 år) på amerikanska statsobligationer de senaste 23 åren och räknat på hur många som varit negativa. Slutsatsen glasklar.


Och det ser likadant ut överallt i världen.Bilagor

Små nergångar för Bitcoin som inte rört sig på 6- och 3-månaders,


Från Coinshares revisor


Dålig startpunkt att börja följa Bitcoin Zero

Viss rädsla hos mej igen kring deras villkor för lånen.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page