top of page
  • Joacim Petersson

Uppföljning Bitcoins ekosystem – Användare

Ghana, Nigeria, Costa Rica och Guatemala är några av de länder som dyker upp på Twitter där det ser ut att hända något med Bitcoin men som det är svårt att få en uppfattning om Bitcoin är en bred rörelse eller det fortfarande är anekdoter. Lite tankar kring detta under Fördjupning.


Tidigare inlägg om Användare: 2022-10-06, 2022-11-14, 2023-01-14


Mätningar

Kommentar

Känns positivt stabilt och Bitcoin som inte rört sig på ett år är på all time high igen. Min gissning är att vi inte kommer att se antalet sjunka på samma vis som hösten 2020 när priset gick upp 6x på nio månader nu när priset har vänt uppåt igen.


”Festligt” att det blivit populärt att använda Bitcoins blockkedja … Återkommer om intresset för jpg på Bitcoins blockkedja fortsätter men just nu är jag mest fundersam till varför man inte sparar dem gratis i en SQL databas? Eller på Bitcoin Cash?


Fler mätningar sist i inlägget under Bilagor.


Nyheter


Samma som tidigare uppdateringar, klent med konkreta nyheter kring användarna och de jag hittar är precis på gränsen för att jag ska ta med dem som att Brasilianska skattemyndigheten rapporterar att drygt 40.000 företag äger Bitcoin och crypto och en undersökning i USA om att 29% av amerikanska millenials (födda ca 1980 -2000) äger Bitcoin och crypto.


Fördjupning/fokus


Hösten 2019 var vi på semester i Ghana, ett fantastiskt äventyr att få uppleva en liten del av Västafrika. Jag hade läst att Bitcoin var hett i Ghana så jag hade laddat min plånbok med sats men så var det inte, vi såg inga tecken på Bitcoin någonstans och det var kontanter som gällde men kanske håller det på att ändra sig.


Två detaljer vi kvickt la märket till var att alla hade mobiltelefon och att befolkningen är riktigt ung. Det handlas med begagnade telefoner och reparerades i ”butiker” överallt tillsammans med försäljning av billiga simkort. Rent generellt så kändes det som att liva tv-serien MacGyver, kreativiteten är stor när man byter bakaxel på en 50 år gammal Scania i vägkanten eller att sätt i en hårddisk i en gammal laptop under ett parasoll på marknaden.


Förra året lanserade Ghanas centralbanken tillsammans med de lokala bankerna GhanaPay, en app du laddar ner och fyller på med cedi (Ghanas valuta) utan att du behöver ett bankkonto. Det enda man behöver göra är att gå till en bank och registrera mobilnumret sedan kan du betala och ta emot pengar med din mobil.


Bitnob, ett bolag i Västafrika (oklart vart) var snabba med att integrera GhanaPay-kontona med Lightning, det vill säga skicka och ta emot cedi via Lightning. Vid Africa Bitcoin-konferensen i Accra, Ghanas huvudstad, i början av december så presenterades ett samarbete mellan Bitnob och Strike så nu kan man skicka dollar från Strike-appen via ett bankkonto i USA och ta emot Cedi i mobilen i över Lightning, nästan gratis och blixtsnabbt.


Efter Ghana så har Strike gjort samma integration med projekt i Nigeria, Kenya och nu senast Filippinerna.


Ghana har stora ekonomiska problem trots bra förutsättningar med olja, guld och en väl fungerande kakao-industri som tillsammans tidigare genererade ett handelsöverskott. Men en perfekt storm med pandemin, dollarlån med högre räntor, skenande budgetunderskott, kraftiga svängningar i råvarupriser med mera gör att de just idag med stor sannolikhet kommer att missa en räntebetalning på ett av sina utlandslån.


Inflationen är någonstans mellan officiella 50% och Steve Hankes beräknade 104%. Valutan har rasat i värde, från 1 cedi /$ 2002 till 6 för ett år sedan till dagens 13 cedi/$.

Så Ghana finns nu på listan över länder vars ekonomier har havererat: Libanon, Sri Lanka, Pakistan, Argentina, Zimbabwe, Zambia och delvis Turkiet tillsammans med ”failed states” som Afghanistan, Syrien, Somalia, Yemen och många fler. Listan är riktigt lång.


Kombinationen av mobiltelefoner, GhanaPay, hyperinflation, ekonomisk kollaps och en ung hyfsat välutbildad ”street smart” befolkning borde ju göra Bitcoin väldigt attraktivt, dels som pengar, dels som plattform till andra finansiella tjänster som att spara i USD. Lägg till detta alla pengar som skickas hem helt utan avgifter från de 10% av befolkningen som bor utanför Ghana.


Så kanske alla anekdoter om Bitcoin från Afrika, Centralamerika och Asien som dyker upp ändå visar på att Bitcoin håller på att få fäste, jag hoppas det på det såklart, ”Bitcoin fixes it” gäller verkligen för många av deras problem.

En bild från Sydafrika, ett annat land på gränsen till ekonomisk kollaps


Vill du veta mer om Ghana så rekommenderas Historiepoddens avsnitt 427.

Övrigt


Utöver priset så är det ju svårt att ”mäta” Bitcoin och just bristen på ”mätningar” är en av många egenskaper som Bitcoin delar med Eurodollar-systemet.


Lägger man då till faktorerna att Eurodollar-systemet precis som Bitcoin är okänt och går på tvären mot den allmänna kunskapen så speglar bilden nedan rätt ofta hur jag upplever det.

Senast igår så fick Bitcoinern Alex Gladstein nog av Jeff Sniders ”fantasier” om att centralbanker inte skapar pengar, alla vet ju att det är så!

För min del så har det tagit många timmars funderande att inse att centralbankernas köp av obligationer ”bara” är ett byte av olika tillgångsslag för en bank: obligation ut, bankreserver in. Obligationen hade banken redan köpt av någon som ville sälja och inga nya pengar skapades i den transaktionen heller.


Det enda som eventuellt händer är att det kan uppstår en brist på säkerheter som kan öka priset på dem (räntan ner) men studier från centralbankerna själva visar på minimal påverkan.


Korrelationen mellan centralbankernas balansräkningar och aktiemarknaden är hög och kanske det svåraste att ”bortförklara”. Tja,

  • aktiemarknaden går upp tillsammans med många andra faktorer men det uppmärksammas inte på samma sätt, t.ex. så har bolagsvinsterna ökat med 4,5% per år de senaste 12 åren

  • investerare vill och tror att centralbankerna spelar roll – det gör deras liv enklare

  • tidsaspekten: hur lång tid tar det från att en centralbank gör något tills pengarna eventuellt påverkar aktiemarknaden? 1 h, 1 dag, 1 vecka osv. Är ju rätt många steg från centralbankens köp innan en bank betalar ut ett nytt lån på ett par hundra miljoner dollar på grund av att de fått mer bankreserver och att dessa pengarna är omsatta på aktiemarknaden

Och så har vi ju Japan, där borde ju finnas så mycket pengar som flyter omkring så inflationen borde ju vara rekordhög med extrema priser på aktier och andra tillgångar men så är det ju inte.


Till och från så funderar jag på att försöka skapa samma typ av dashboard för Eurodollar-systemet som jag gjort för Bitcoin för att kunna göra bättre investeringar men jag tvekar. Ingen har lyckats hitintills: inte BIS, inte någon bank, inte Jeff Snider, man har ju inte ens lyckats skapa några uppskattningar kring hur mycket Eurodollar det finns.


BIS, Bank for International Settlements, centralbankernas centralbank, är i princip en bra källa men informationen kommer väldigt sent, upp till ett år efteråt. Ett exempel är rapporten från december kring att de hittar $80 biljoner (eng trillions) i valuta swappar vilket många anser är på tok för lågt, bankerna behöver inte rapportera bruttovärdet, bara de som inte nettas ut.


Förra veckan kom de ut med en annan bra rapport som berörde Eurodollar och supply chains. Bilden nedan visar världshandeln som andel av BNP, något hände vid finanskrisen 2007/8.

Och lägger man till priset på USD i samma bild så ser man något intressant, korrelation är negativ.

Precis som Jeff beskrivit det: när det finns gott om Eurodollar som är valutan för världshandel så fungerar handeln bra, efter 2008 så fungerar Eurodollarmarknaden sämre och därmed färre Eurodollar och lägre världshandel. Får ju mej att fundera om varför dollarn faller i värde senaste halvåret, kanske inte är så dåliga tider på gång i alla fall.

Dollarpriset mot en korg av andra valutor, från jan 2020 till idag


Ok, så dollarn är ju en datapunkt kring Eurodollar, amerikanska räntor en annan men sen blir det svårt och väldigt mycket att välja mellan. Statistik från respektive centralbank, TIC-data (flödet av amerikanska statsobligationer), repo fails, räntor på förtagsobligationer, råvarupriser tillsammans med ekonomiska data från de stora ekonomierna: import/export, PMI, privat konsumtion i en aldrig sinande ström. Vilka ska jag välja?


Sedan ska man bestämma prioritet mellan dem t.ex. är fastighetsprisutvecklingen i Kina viktigare än oljepriset?


Vi får se, känns ändå viktigt att få till en bättre struktur på alla siffror jag tittar på.


Bilagor

Intressant att antalet Bitcoin som inte rört sig på tre månader stiger när priset går upp,

Kusligt exakt trend, 48 personer i veckan som säljer alla sina Bitcoin Zero, -0,2%

Även -0,2% per vecka för MicroStrategy


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page