top of page
  • Joacim Petersson

Uppföljning Bitcoins ekosystem – mining

Uppdaterat: 18 dec. 2022

Läs gärna mitt förra inlägg om mining först så du säkert förstått uppfinningen Bitcoin, mer om varför mining är superintressant och är lika viktigt för hyperbitcoinization som Utveckling och Användarna.


Mätningar


Hash raten på All time high.

Källa: https://www.blockchain.com/explorer/charts/hash-rate


Priser på ASICS

Källa: https://data.hashrateindex.com/asic-index-data


Kommentar:

  • Bitmains ANTMINER S19 Pro+ Hyd. 198TH/s för $9.000 är deras top of the line för tillfället. Intäkten per dag för denna maskin är $14, det vill säga en återbetalningstid på 1,8 år, el- och omkostnader exkluderat

  • Genomsnittlig tillväxt i hash raten motsvarar att ytterligare 593 nya S19 pro startas upp varje dag

  • Om vi gissar att en genomsnittlig miner ger 100 TH/s så motsvarar dagens hash rate 2,6 miljoner maskiner.

Nyheter


Totalt 10 nyheter har jag hittat de senaste två månaderna kring mining samt många kommentarer kring uppgången i hash rate.

  • Många bolag beställde utrustning för ett år sedan som sedan kommit på plats under hösten och bolagen väljer att köra igång dem även om det inte är lönsamt

  • Compute North, Core Scientific och Agro Blockchain är nära konkurs och många gissar att fler kommer att följa om inte priset vänder snart

  • Som vanligt mycket FUD kring mining men bland annat amerikanska senatorn Ted Cruz står upp för Bitcoin mining och försöker utbilda sina kollegor

  • Ett argentinskt statligt energibolag har börjat med Bitcoin mining trots många försöka att förbjuda Bitcoin i landet

  • Open source-mjukvaran för mining pools Stratum V2 håller på att rullas ut. Innehåller bland annat möjligheter för respektive miner att själva välja vilka transaktioner som blocket ska innehålla, bra för att minska risken för censur från mining poolerna

  • Många nyheter om spännande lösningar kring små anläggningar för hemmabruk och företag för att ta till vara på överskottsenergi och/eller utnyttja värmen från utrustningen. Bra info här.


Fördjupning/fokus


Jag är säker på att vi någon gång i framtiden kommer att ha att mining-utrustning här hemma.


Vi har en bergvärmepump som har en utnyttjandegrad på max 25% över året som jag ser skulle vara basen i vårt system. Värmepumpar ger 3 kWh i värme per 1 kWh el som den använder och när jag googlar så verkar det finnas utrustning med hyfsad hög verkningsgrad som omvandlar värmen till el som vi skulle kunna använda till mining-utrustningen. Detta i kombination med solceller, ett batteri och en elbil skulle kunna utgöra ett system där vi får billig uppvärmning, el och Bitcoin. Som ett Kinder-ägg – tre i ett!

Så här ungefär skulle vårt hemmamingsystem kunna se ut tillsammans med vår bergvärme dvs en värmepump (heat exhanger) med två källor.


Det finns minst fyra etablerade värmepumpstillverkare i Sverige: IVT, Nibe, Thermia och CTC (Electrolux) och kanske, kanske någon av dem tittar på att utveckla ovan, från att tillverka värmepumpar till en systemleverantör med avancerad mjukvara. Om inte de är intresserade så är ju detta ett förslag på affärsidé för någon driftig.


Nu till något helt annat, börjar det bli dags att köpa aktier i Bitcoin miners? De som överlever dagens hash rate och pris kommer med största sannolikhet ha en strålande framtid.


Hut8 ser riktigt intressant ut, nedan deras aktiekurs uttryckt i BTC.

Deras produktion av Bitcoin i oktober är uppskattad då de ej redovisat den än.


Hut8 finansierar hela expansionen med att sälja nya aktier och har sedan jag började följa dem i augusti 2020 ökat antalet aktier med i snitt 1/3 per år samtidigt som de har minimalt med lån.


Nedsidan med utspädning av bolagets värde på fler aktier övervägs av uppsidan, risken i bolaget känns riktigt låg då det inte finns externa långivare att ta hänsyn till. Detta i kombination med att de utvinner ca 3.900 BTC/år och inte säljer några Bitcoin gör det intressant att äga Hut8.


Köper man en aktie i Hut8 idag för ca 0,001 BTC så får man 0,0005 BTC och en Bitcoin-gruva som inom ca två år utvunnit lika mycket Bitcoin som de har idag, P/E 2 typ.


Det är ju dessutom fullt möjligt att deras produktion av Bitcoin kommer att öka som en följd av fortsatt expansion samtidigt som den total hash raten nått en platå eller rent av minskar.


Bilden nedan visar aktiekursen i kanadensiska dollar (CAD) i förhållande till Bitcoin-priset där varje punkt är en dags slutkurs, från 3 augusti 2020, dagen då MicroStrategy tillkännagav sin Bitcoin-strategi. Röda punkten gårdagens värde, svarta senaste 10.

Där är två "fel" med bilden, dels så är det en mix av CAD och USD samt att den inte tar någon hänsyn till antalet aktier. Det märkliga är att den fortfarande fungerar bra och när jag gör den i USD och market cap så blir r-talet lägre, ingen aning om varför. Bild med Market Cap finns som bilaga till inlägget.


Samma data som ovan men som tidserie där trendlinjen är 0-linjen och den blå linjen visar avvikelsen mot trendlinjen och där den svarta linjen är en månads medelvärde. Värderingen av Hut8 i CAD vände med Bitcoin-priset.

Risken finns såklart att botten går ur både Bitcoin-priset och aktier och då kommer Hut8 att ligga bland de aktier som faller mest.


Dags att läsa på om Hut8 igen och jag kommer att byta några certifikat mot Hut8 de närmsta månaderna.


Övrigt


Aktiemarknaden lever på hoppet om att omvandlingen av 10-åriga amerikanska statsobligationer till 3-månders obligationer av amerikanska Treasury department (i Sverige Riksgälden) ska frigöra de $2.300 miljarder som varje kväll flyttas tills Fed i reverse repos från Money market funds m.fl. till 3,05% ränta

Logiken är att de frigjorda pengarna ska sättas i 3m-obligationerna med 4,1% ränta som i sin tur sedan ska cirkulera som pengar i vanliga repor. Krångligt, jag återkommer med ett längre inlägg om Eurodollar-systemet där jag ska försöka förklara vad som händer.


Upplägget, om det fungerar, är som en bättre variant av QE för det skapar likviditet i ”vanliga” pengar, inte bankreserver. Allt kokar ner till en enda punkt: bedömer Money market funds, fastränte-fonder med lägsta möjliga risk man kan ta som investerare, att risken är tillräckligt låg? Svårt att veta, mycket mixade signaler från ekonomin och de breda globala finansmarknaderna.


Resultatet av förväntningarna är i alla fall att Dow Jones index hade sin bästa månad i oktober sedan 1977.


Bilagor

Hut8 Market Cap i USD och Bitcoin-priset

Var tidigare intresserad av Bitfarms också men de lånade pengar som de köpte Bitcoin för som de sedan var tvungna att sälja. Nu säljer de hela produktionen löpande.0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page