top of page
 • Joacim Petersson

Uppföljning Bitcoins ekosystem – noder

Uppdaterat: 14 dec. 2022

Har du inte läst mitt förra inlägg om noder så rekommenderar jag det som uppvärmning, väl värt 5 minuter 😊.


Mätningar


Källa: https://bitnodes.io/


Uppskattad årlig tillväxt bygger på att jag hittade en screen shot från Bitnodes från hösten 2019 som jag använt.


Kommentar: Variationen tror jag beror på hur stabil upptid respektive nod har så antalet noder minskar inte.


Att antalet noder inte växer känns helt naturligt, Bitcoin lockar nog inte till sig särskilt många nya entusiaster för tillfället och att sätta upp en nod är ju inte det första man gör.


6 år känns som en rimlig fördubblingstid just nu men jag tror vi kommer att se ett rejält uppsving i antalet noder så fort priset börjar gå upp igen.


Nyheter


Inga nyheter hittade under senaste två månaderna


Fördjupning/fokus


Jag kör ju Umbrel och det som händer där är intressant utifrån decentraliseringsperspektiv då de använder sin plattform för att bygga en hemma-servermiljö.

Utöver verktygen för att köra Bitcoin- och Lightning-noden så finns det en app store som utvecklas i en hög takt.

För ett år sedan fanns det kanske 10 appar som Mempool och BTCPay Server tillsammans med ett par för att köra Lightning-noden, typ Thunderhub och RTL.


Idag finns det ett 60-tal som är verifierade av Umbrel tillsammans med en Community App Store där vem som helst kan lägga till sin app. Kategorierna för apparna är

 • FILES

 • FINANCE

 • EXPLORERS

 • WALLET SERVERS

 • DEVELOPMENT

 • LIGHTNING NODE MANAGEMENT

 • SOCIAL

 • AUTOMATION

 • MEDIA

 • NETWORKING

 • PASSWORD MANAGERS

Några av apparna känner jag igen som LNMarkets där jag förlorat en hel del sats genom åren och Sphinx som jag använt för att streama sats när jag lyssnar på poddar.


Att kunna distribuera och köra appar samt förvara data utanför Big Tech-världen känns som ett stort steg för decentralisering. Ta Sphinx till exempel så hade de det riktigt svårt att få upp sin app hos Apple då de ville ha 30% av intäkterna som streamades till poddaren. Nu är det löst då jag kan stream genom Umbrel. Annat är ju alla bilderna som jag har på One Drive som jag i princip inte vill ha där även om det är riktigt bekvämt.


Jag är mycket sympatisk till tanken att köra apparna och förvara min data på min Umbrel utanför Microsoft, Google och Dropbox men samtidigt så finns där en tröskel.


Ska man använda Umbrel som server så måste det till en väl fungerande back-up och när jag ser min Raspberry Pi i ett plastfodral för 25 kr ligga utslängd i ett hörn av kontoret så känns det inte direkt säkert. Dessutom så är det ibland svårt att få kontakt med servern när man inte är hemma då all kommunikation sker via Thor. Men utvecklingen går ju fort så det kommer nog att bli bra och vara ett alternativ.


Ett första steg för mej är att ladda ner lite appar och förstå skillnaden mot att köra dem på nätet. Jag kan ju alltid försöka sälja lite Excel-filer med appen Agora. Sen hoppas jag på att det ska dyka upp något verktyg så jag kan analyser ”min” blockkedja, t.ex. kunna räkna antalet Bitcoin som inte rört sig på ett år.


Umbrel är ett riktigt bra exempel på ett växande nätverk: fler noder tillsammans med fler app-utvecklare som skapar värde för fler användare. Nu släpper de inga siffror på hur många installationer de har och hur snabbt de växer, om de vet det för man kör ju bakom Thor men tillväxten i app store kommer att locka många till Umbrel.


Övrigt


Är det dags för björnen att gå i ide? Efter 4 månader kring $19.500 är jag väldigt färdigt med den nivån samtidigt som jag inte vågar hoppas för mycket för att vi hoppade upp $1.000.


Kanske får vara nöjd med att kursen står stilla när Facebook, Amazon, Netflix, Google rasar och Apple och Microsoft sjunker rätt mycket. Det jobbiga är att fallhöjden fortfarande är hög, både Apple och Microsoft har P/E 24 utan tillväxt när räntan är ca 4%.

Bitcoin-priset i förhållande till Nasdaq, stabilt som Tether.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page