top of page
 • Joacim Petersson

Uppföljning Bitcoins ekosystem – sammanfattning

Plötsligt så händer det!


Och nästa gång så är det förhoppningsvis priset som göra samma ökning som transaktionsavgiften, upp med 50.000% på några veckor. Det finns minst 10 saker att lära och fundera kring ökningen som jag skriver om under Fördjupning där jag avslutar med att jag tror att det som hänt är riktigt bra för Bitcoin.


Extremt långtråkig prisutveckling senaste två månaderna, är inte detta ovanligt? Jo faktiskt, i alla fall hyfsat ovanligt, typ 3%, under Övrigt.


Tidigare sammanfattningar: https://www.bitcoinakademin.se/blog/tags/sammanfattning


Min bedömning av tillståndet för Bitcoin

Kommentar:


Frustrerande med priset! Så i en kraftfull markering kring att "så här kan vi inte ha det" så satte jag ner min övergripande bedömning för Bitcoin från 77 till 75 😊.


ATH för hash rate och för antal Bitcoin som inte rört sig på ett år och antalet adresser med Bitcoin tillbaka över den tre-åriga trendlinjen. Antalet noder ner lite och ständigt mycket FUD i bakgrunden.


Nyheter

Kommentar:


Vet inte varför jag hittade fler nyheter i april, ingen medveten förändring i mitt sätt att leta efter dem.


Max 5 minuter per dag, oftast mindre för att få en bra överblick kring vad som händer inom Bitcoin känns som väl investerad tid för att kunna bedöma risken i vår investering i Bitcoin.


Fördjupning


Ända tills för några veckor sedan så har man kunnat göra en transaktion på Bitcoins blockkedja för lägsta möjliga kostnad 1 sats/bit, totalt ca 150 sats/transaktion (<0,5 kr) om man var lite tålmodig. För två veckor sedan fick man betala 250 kr för en transaktion som sedan sjunkit tillbaka till dagens 3 kr.


(Läs här för grundkurs i hur antalet sats per transaktion beräknas).


Hal Finney påpekade (indirekt) redan i första responsen till Satoshis White paper att transaktionsavgiften skulle gå upp och är anledningen till de stora utvecklingsprojekten som Lightning Network, sidokedjor, Fedimint, statechains och RGB finns, att flytta merparten av transaktionerna till ett lager ovanpå blockkedjan. Allt för att hålla blocken små så vem som helst kan ha en egen nod för att validera transaktionerna som görs.


Jag tror att anledningen till att det varit ett jäkla liv kring de höga avgifterna är att att all vant sig vid att de är låga och att uppgången beror på att några kommit på att man kan lägga NFTer och skapa shitcoins på blockkedjan.


Nedan 10 punkter som jag funderat kring:

 1. Ska vi nå hyperbitcoinization så måste Bitcoin klara alla typer av ”attacker” och allt kommer att testas

 2. Viktig infrastruktur är inte på plats, varken för att spara eller betala. Alla lösningar som bygger på on-chain transaktioner måste utvecklas, främst de som har med att skapa och balanser kanaler på LN genom t.ex. batchning. Bra summering kring vad som är på gång här

 3. Lager 2 som Lightning Network, sidokedjor, Fedimint, statechains och RGB kommer till största delen att vara centraliserade. Det viktiga är att jag kommer att ha möjligheten att göra decentraliserade transaktioner, inte att jag alltid gör det. Själv är jag fundersam kring att ha kvar min LN nod nu när jag inser att jag kan förlora pengar på den om några av de kanalerna jag öppnat skulle tvångs-stängas av min motpart (vilket hänt vid ett par tillfällen) och jag får betala 100-lappar för transaktionen

 4. Mycket deja vu när det dyker upp big blockers lite var stans bland Bitcoiners, de har helt uppenbart inte tänkt klart …

 5. Man ska förbereda sig när man kan, inte när det behövs. Idag är det är dyrt att lära sig göra transaktioner, testa sin Ledger, sätta upp sin LN-plånbok eller sätta upp en LN-nod

 6. Det som händer med transaktionsavgiften kommer att hända med priset, en dag så blir det riktigt dyrt att bli Bitcoiner

 7. Har hänt innan, kommer att hända igen. Nästa gång kanske det är någon stat som spammar för att uppnå något, då tar inte pengarna slut efter några dagar

 8. On-chain transaktioner kommer att vara mycket ovanliga i framtiden

 9. Transaktionsavgiften kommer troligtvis att gå ner till 1 sats/b igen, det kostar väldigt mycket för de som håller på att skapa NFT och shitcoins

 10. Otrevliga, okunnig och effekt-sökande BINOs dyker upp (Bitcoiners in name only). Säg ”gas fee” en gång till, ha en moralisk kompass som är trasig eller förhäv dig mot Satoshi:

Nio minuter genialitet


Jag tror de senaste veckorna har varit riktigt bra för Bitcoins utveckling!


Som en brandövning och har visat på mycket svagheter som måste fixas till innan vi är redo för hyperbitcoinization. Gissningsvis så behöver vi 3-5 år till med en ständigt accelererande utvecklingstakt för att kunna ta emot miljarder människor som vill använda Bitcoin.


Samtidigt så syns Bitcoins styrkor: små block skapas var 10:e minut, hash raten går upp, all diskussion kring vad som händer när mining rewarden försvinner är dödad för många år, trögheten i utvecklingen gör att vi inte ens passerat startpunkten för ogenomtänkta ”quick fixes” kring att få ner transaktionsavgiften och säkert många fler punkter.


Visst, det finns såklart nackdelar kring det som hänt men fördelarna överväger, i alla fall i min värld.


Övrigt


Uppgången i Bitcoin-priset i början av året skapade förväntningar och när sedan bankkrisen började så kändes det ju som den perfekta stormen: ingen som vill sälja i kombination med många som borde vilja köpa men så har det ju inte blivit hitintills.

Handelsvolymerna (spot) är riktigt låga de senaste veckorna, ca $3 miljarder per dag. Senaste toppen var 13 mars när priset gick upp med 20% på tre dagar då det handlas för ca $24 miljarder per dag.

Över 50% av handeln sker på Binance så varje ryckte om att Binance inte tillräckligt med Bitcoin för alla sina claims sätter såklart avtryck på marknaden.


Förra veckan så skickades det dessutom ut pressreleaser från två bolag, Jane Street Capital och Jump Trading om att de kommer att avsluta sin trading inom Bitcoin. Har aldrig hört talas om bolagen så kollade lite snabbt och de är båda rena tradingbolag, t.ex. Jane Street omsätter totalt ca $20.000 miljarder per år i sin trading av aktier, obligationer och sedan några år ”crypto”.


Blir handeln ännu tunnare så kommer vi att få högre volatilitet, kanske kommer helguppgångarna tillbaka 😊.


Priset är idag samma som för två månader sedan och det känns som om priset frusit fast men hur ovanligt är det?


Två månaders prisutveckling sedan augusti 2011 är i

 • snitt upp 26%

 • median är +10%, (median: lika många dagar över som under)

 • 40% av dagarna så har det varit samma eller lägre utveckling än idag

Tittar man på den dagliga förändringen i pris och tittar på två månaders spridning mätt som standardavvikelse så är den

 • idag 2,4%

 • medel är 3,9%

 • median 3,4%.

 • 10% av dagarna så har det varit samma eller lägre än idag

Tar man alla 4.294 dagarna och plottar två månaders prisutveckling och två månaders standardavvikelsen för den dagliga förändringen så blir det många punkter, se nedan. Den röda punkten är idag.

Bästa utvecklingen var 11 maj 2013, priset gick från $22 till $230 på två månader under ganska låg volatilitet, 6%, upp 55 utav 60 dagar, i snitt 4% per dag. Ett lättnadsrally efter Mt Gox-härvan då Bitcoin verkligen kunde dött.


Det som händer med priset just nu är ovanligt, bara 3,3% av dagarna har samma eller lägre avkastning och/eller volatilitet.


En morgon när vi vaknar så har det ändrat sig, sannolikheten säger dessutom att priset då kommer att vara upp.

0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page