top of page
  • Joacim Petersson

Uppföljning Bitcoins ekosystem – summering runda 1

Första rundan av uppföljningen av Bitcoins ekosystem klar, nedan några slutsatser och funderingar.


För att vi ska komma till hyperbitcoinization så måste det till en fungerande ränte- och lånemarknad så jag kommer att lägga till ytterligare en komponent till ekosystemet – Avkastning.


Jag kommer att fortsätta med uppföljningen, kanske inte exakt varje vecka men frekvent.


Mätningar


Min uppfattning kring statusen på Bitcoins ekosystem.

Kommentar: Priset kommer förr eller senare att vända om ekosystemet fortsätter utvecklas som idag.


Nyheter


Totalt antal nyheter sedan start för snart fyra månader sedan.

Kommentar: Färre nyheter än jag trodde jag skulle hitta när jag startade och även om det bara tar några minuter per gång jag kollar så känns det rätt drygt. Skulle gissa att det beror på att det är få nyheter bland allt annat och de riktiga guldkornen är få. Den senaste veckan har i princip varit nyhetsfri då allt kretsat kring shitcoins.


Jag vill ha koll på nyhetsflödet och ser inga alternativ till ”metod” så jag fortsätter på samma sätt.


Fördjupning/fokus


Jag upplever att risken i Bitcoin minskar för varje dag som går även om prisutvecklingen inte alls speglar det. Denna 4-års cykeln är inte annorlunda än de två tidigare och vi borde rimligtvis vara nära botten på priset.


De negativa sidorna av prisraset i Bitcoin är ju uppenbara som att man förlorar pengar om man behöver sälja nu, att antalet användare växer förhållandevis lite och många miners lider av hybrisen de fick förra året. Men det finns positiva sidor också:

  • Bitcoin kommer på ett mycket tydligare sätt särskiljas från crypto, först bland crypto-personer och i ett senare skede av den breda allmänheten

  • all belåning och VC-investeringar i shitcoins är snart borta och kommer troligtvis aldrig mer återvända på samma sätt

  • mer tid för utvecklingen av Bitcoin innan vi kommer till nästa cykel av nya användare

  • möjligheten att köpa billiga Bitcoin

Där finns en övertygelse bland Bitcoiners idag som saknades i förra björnmarknaden 2018/19 då det fortfarande fanns en osäkerhet kring forkarna och om Ethereum kunde ta över vilket ingen Bitcoiner oroar sig för idag. Det känns som ingen FUD riktig biter på Bitcoin längre: CBDC kommer inte att vinna mot Bitcoin, regleringar kommer bara att stärka Bitcoin gentemot crypto osv. Självförtroendet är på topp i all delarna av Bitcoins ekosystem och trots priset så är det en positiv känsla.


Priset kommer att vända denna gång också. Något hände 2021, många köpte och kommer inte att sälja oavsett vad som händer med priset och enda orsaken till ett sådant beteende är kunskap och övertygelse. Förr eller senare så kommer det minskade utbudet att få effekt på priset precis som i de förra cyklerna.


Prismodeller känns inte särskilt hett efter S2F men jag har precis lyssnat på TheRationalRoot igen och hans The HODL model.

Hans definition av illiquid supply bygger på att han tittar på hur stor del av varje adress (eller UTXO?) som rört sig. 1 BTC in och sedan mer än 75% är kvar så menar han att sannolikheten att ägaren kommer att sälja är låg och därmed illiquid. I hans senaste uppdatering från september så är ca 77% av alla Bitcoin illiquid och ökar med 1790 BTC per dag. Det är dubbelt så mycket som antalet nya Bitcoin som skapas per dag vilket innebär att andel tillgängliga Bitcoin minskar snabbt.


Prismodellen bygger sedan på att andelen illiquid supply fortsätter att växa.

Inspirerad av Roots uppföljningar så räknade jag på ökningen av Bitcoin som inte rört sig på ett år.


Övrigt


Terminer innehåller mycket information kring vad finansmarknaden tror kring den ekonomiska utvecklingen.


Det finns hundratals terminskontrakt för världens mest handlade råvara olja, t.ex. Kanadensisk Sweet crude men de vanligast refererade till är WTI (West Texas Intermediate) i USA och Brent i Europa. Utöver oljekontrakten finns sedan kontrakt för diesel, bensin, brännolja, flygfotogen med olika leveranspunkter.


De senaste terminskurvorna för WTI nedan.

Så den 5 november så kostade ett fat olja för leverans i december 2024 $75 och sedan så föll priset för samma leverans till $71 nu i fredags.


Två reflektioner kring bilden ovan:

  • Normalt sett så ska framtida priser vara högre, dels för att efterfrågan ska öka om ekonomin utvecklas, dels för att om man har behov av olja några månader fram så kostar det förvaring att köpa idag för att använda senare

  • Priset sjunker trots att OPEC sänker sin produktion och att det exporteras mindre och mindre från Ryssland

Enda sättet att tolka dessa båda punkterna är att efterfrågan på olja kommer att sjunka under en lång tid vilket i sin tur innebär att oljehandlare, både köpare och säljare som är i branschen och spekulanter, tror på dålig ekonomisk utveckling.


Elpriset har varit lågt senaste månaderna men de professionella elhandlarna, säljare och köpare, ser ingen ljusning på problemet.

Visst, den värsta paniken har lagt sig men vi är långt ifrån en normal nivå på ca 100 €/MWh. Inget är så förödande för ekonomin som höga energipriser men som vanligt, vi får se, människan är klurig och förhoppningsvis så löser det sig.


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page