top of page
  • Joacim Petersson

Uppfinningen Bitcoin kommer att bli viktigare än internet!

Uppdaterat: 28 dec. 2020

Sakta, sakta så får orden jag läst och skrivit om i drygt fem år ett djupare innehåll när verkligheten börjar komma ikapp visionerna.


Acceptansen av Bitcoin och utrullningen av tjänster som bygger på uppfinningen Bitcoin har fullständigt exploderat under hösten, flera års arbete av de 100.000-tals utvecklarna runt om i hela världen kommer upp till ytan och det går riktigt fort nu. Min gissning är att takten bara kommer att öka:

  • nätverkseffekt finns inte bara på användarsidan, den finns på exakt samma sätt på utvecklingssidan, en ny supersmart idé inspirerar fler nya utvecklare att börja bygga ännu smartare och revolutionerande lösningar, ibland från scratch, ibland genom att sätta ihop befintlig open source-kod som i ett lego där det tillkommer fler bitar hela tiden

  • när det introduceras 1000-tals nya tjänster inom ”alla” områden vi kan tänka oss; finans, spel, social media, inkomstmöjligheter, datasäkerhet och ”bra och ha”-tjänster i en accelererande takt så kommer antalet användare också att öka exponentiellt,

båda punkterna i en omfattning som vi aldrig sett tidigare och som kommer att pågå i många år.


Det blir så när en tonåring kan sitta i källaren hemma hos mamma & pappa och skriva kod under sex månader till en decentraliserad börs där sedan tusentals människor allokerar kapital för att säkerställa likviditet för handeln som automatiserad market maker (se till att det alltid finns en köp- och säljkurs med rimlig spread) i utbyte mot ränta på sina pengar och möjlighet att påverka nästa steg i utvecklingen. Sådant som de stora bankerna som Goldman och JP Morgan hittills gjort med stora vinst görs nu till exempel i Uniswap med 10.000-tals användare och $400 miljoner i daglig omsättning några månader efter lansering.


Den nya organisationsstrukturen liknar ett företag men är ett DAO, Decentralized Autonomous Organization, en självständig organisation på internet, skapade av vem som helst och där vem som helst, från var som helst kan allokera kapital och därmed få inflytande i organisationen och ränta på kapitalet. Ingen Vd och inget land som hemvist, bara kod på internet, tillgängligt och lika för alla.


Banker och finansindustrin är enklast att programmera, de 100-åriga manuella rutinerna som blivit elektroniska är ”bara” siffror och register och banken fungerar som mellanhand mellan in- och utlåning eller mellan köpare och säljare. Nu när byggstenarna som saknats i crypto-världen börjar komma på plats, bland annat att hantera text och bild decentraliserat genom t.ex. Filecoin kommer ersättarna till Facebook, YouTube, Booking & Spotiy snart att vara på plats och ge oss säkrare, snabbare och billigare tjänster än idag. Vem kommer du att lita mest på, företaget eller kod? Vem tycker du ska få intäkterna du genererar när du klicka på en länk, du eller Facebook?


Men det är inte det som är det spännande, det vore ju som om det enda internet blev är ”snabbare post”, eller kokböcker.


Någon som kommer ihåg Microsoft Encarta? ”Alla” var säkra på att Microsofts digitala uppslagsverk skulle bli standard men open source-projektet Wikipedia vann med 100-0 på bara några år i början av 2000-talet. Ingen vet vad som kommer att komma i framtiden, en TikTok-liknande app där intäkterna delas lika mellan skaparen och de 1000 första delningarna i något som liknar ”network mining”? Eller köpa in sig i de framtida intäkterna i en fotbollstalang? Eller att sälja datan när du handlat mat? Det kommer att skapas helt nya tjänster de närmsta åren som vi inte kan förställa oss på samma sätt som Wikipedia inte gick att föreställa sig i mitten av 90-talet.


Artiklarna i tidningar och på TV om Bitcoin är väldigt smala - priset går upp - som mest några ord om att Bitcoin kan vara ”digitalt guld”, aldrig något om revolutionen som pågår. Lite mer djup kan man hitta i Wall Street Journal och Financial Times där man på allvar funderar om Bitcoin kan bli en världsvaluta men det är fortfarande den mest uppenbara användningen av uppfinningen Bitcoin.


Men även denna mest uppenbara användningen av Bitcoin kan få huvudet att explodera, som när en av IMFs (Internationella valutafondens) toppekonomer och världens främsta expert på skuggbanker, dr Manmohan Singh, säger rakt ut att uppfinningen Bitcoin kommer att i grunden förändra hela banksystemet med repor, swappar och användningen av samma säkerhet i flera lån, en marknad som ingen vet storleken av men är minst $1.000 miljoners miljoner (”$1 quadrillion”). Kanske blir det Bitcoin som ersätter, kanske en stable coin eller rent av en centralbanksutgiven digital valuta. Min gissning, eller är det bara en förhoppning, är att Bitcoin vinner då bästa uppfinningen alltid vinner.


Det är omöjligt att på ett korrekt sätt förmedla allt som händer, det blir bara en massa namn som Polkadot, MakersDAO, Sushiswap, Cosmos, HodlHodl, Lightning Network, Liquid, Bottlepay, Strike, Loom, Blocknet, IoTeX, Streamr, Swash, Bisq, Celsius, BlockFi, Decentraland i en nästan oändlig uppräkning. På toppen av detta så normaliseras Bitcoin som investering där det varje dag skickas ut pressreleaser om någon ny fond, bolag eller investerare som köpt Bitcoin. Tillståndet i den ”vanliga” ekonomin där det skapas enorma mängder nya ”digitala vanliga pengar” och där 75% av världens alla obligationer ger mindre än 1% ränta ger en orkanliknande medvind för Bitcoin.

Vi har en riktigt spännande tid framför oss, 2021 kommer att bli året då uppfinningen Bitcoin slår igenom och går från innovationsfasen till fasen Early adopters.


Samtidigt så kommer det att bli mycket brus med buggar, hacks, scams och dyra transaktionskostnader tillsammans med försök till nya lagar och regler för en decentraliserad internetvärld för värde. Och i bakgrunden hela tiden ”striden” mellan Bitcoin och ”alla andra” tokens. Så vägen fram är inte rak i denna fasen heller och alla gropar märks mycket när hastigheten är hög så var försiktiga!

1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page