top of page
  • Joacim Petersson

Värdering av Hut8

Teoretiskt sett så är ju pausen i uppgången av Bitcoin-priset bra, jag får tid att fundera kring min investeringsstrategi att byta en del av Bitcoin mot aktier i Bitcoin-bolag.


Det är ju väldigt enkelt när t.ex. Hut8 går upp 300% jämfört med Bitcoin-kursen, det är ju bara att köpa! Men nu när priset är ner 50% från toppen så tvingas man fundera på vad bolaget kan vara värt över tid och om det är värt risken.

Just nu så värderas Hut8 till 3,7 gånger antalet BTC som de har i sin balansräkning och antalet BTC har i princip inte rört sig på 9 månader, ligger stabilt kring 2.900, just idag lite högre på 3.012.


En konservativ värdering för mej vore ett aktiepris i BTC på typ 1,5 där 0,5 på något sätt speglar framtida intäkter. För Hut8 skulle det innebära att de behöver ha 7.500 BTC i sin balansräkning vid nuvarande aktiepris i BTC.


Nu har jag inte läst årsredovisningen men med samma produktionskostnad per Bitcoin som i q3, $25.000 så kommer möjligheterna att vara stora att öka antalet Bitcoin.


Med 1,07 EH/s installerad kapacitet och en gissning kring totala hash raten, Bitcoin-priset och transaktionsintäkterna (se slutet av inlägget) så kommer Hut8 att kunna öka antalet Bitcoin på balansräkningen med ca 390 i q2 och vilket innebär att det kommer att ta 2-3 år innan de når upp till min konservativa värdering. Skulle priset rusa till $500k och Hut8 andel av den totala hash raten ligga kvar så kommer det ju såklart att gå snabbare, ca 1,5 år.

Här är ju många rörliga delar i beräkningen och inte minst hur marknaden värderar bolaget. Skulle marknaden värdera Hut8 som man gör med t.ex. Tesla eller en helt vanlig Bitcoin-yra så är jag ju helt fel på det, då kanske 5 gånger antalet Bitcoin är rätt.


Om vi gör lite ”teknisk analys” på bolaget så ser det inte så ljust ut.


Plottar man aktiekursen mot Bitcoin-priset så börjar det bli jobbigt. Den röda punkten är gårdagens stängningskurser och de svart de senaste 10 dagarna. Frågan blir – är det en ny trend?

Samma data men senaste månaden.

Ingen trend uppåt och riktigt spretigt.


Jag lutar åt att minska min position i Hut8 och köpa tillbaka Bitcoin:

  • Jag ser ingen uppsida i aktien av fundamentala själ, går den upp så beror det nog mest på Bitcoin hype eller en allmän ”melt up” på aktiemarknaden vilket inte alls är otroligt, kanske rent av troligt

  • Jag är lite i ”risk off mode”, roligt med volatilitet på uppsidan men tycker inte det uppväger volatiliteten nedåt. Blir Bitcoin det jag hoppas och tror så kommer avkastningen att bli riktigt bra ändå, 1000-tals %, och då kanske man ska tygla sin ”girighet” genom att öka risken för 20% extra avkastning?

Vi får se hur jag gör, får sova på detta några nätter.


Underlag

Jag har hämtat data för de kommande två bilderna från Blockchain.com och gjort en gissning för q2.

Till transaktionsintäkterna så tillkommer ju block rewarden på 900 Bitcoin per dag.

Sedan är det ju bara att dividera!

Och räkna om till USD


0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Post: Blog2_Post
bottom of page